Om Svanenmärkning

Att välja och jämföra hållbara fonder är inte enkelt. I takt med att intresset för hållbart sparande har ökat har det också blivit vanligare med så kallad greenwashing, där fonder överdriver sin klimatnytta. Ett sätt att förenkla valen för dig som sparare är att titta efter Svanenmärkta fonder.

För att få Svanmärkningen måste en fond uppfylla ett antal hållbarhetskrav. I sammanfattning innebär de att:

  • Undvika investeringar i vissa branscher
  • Prioritera hållbara investeringar
  • Vara transparent med innehaven och rapportera om sitt hållbarhetsarbete
  • När det är möjligt, driva påverkansarbete gentemot företagen som ingår i portföljen.

Fonderna ansöker själva om att få Svanenmärkning, vilket betyder att det också finns hållbara fonder
som inte har märkningen.

Nya tuffare krav med andra generationens Svanenmärkning

Svanenmärkning av fonder har funnits sedan 2017. För att den ska hållas aktuell och driva på företagens arbete för klimat och biologisk mångfald skärps nu kraven på Svanenmärkta fonder.

Från och med mars 2023 får fonder med Svanenmärkning till exempel inte investera i företag som jobbar med exploatering och borrning kopplad till utvinning av fossila bränslen. Företag i branscher som släpper ut mycket växthusgaser måste klara vissa gränsvärden och visa att de är bland de bästa i sin sektor för att få ingå i en Svanenmärkt fond.

Svanenmärkta fonder i vår fondlista

Den svenska globala miljöfonden CB Save Earth Fund, som ingår i ICA Bankens fondlista, var en av de första fonderna i Norden att få Svanenmärkningen och är nu också bland de första som når upp till de nya hållbarhetskraven. Fonden investerar i tillväxtbolag som löser globala miljöproblem inom områdena vattenhantering, miljöteknik och förnybar energi.

Handelsbanken Hållbar Energi investerar globalt med fokus på företag som utvecklar eller använder teknik och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen, till exempel att bidra till effektivare energianvändning.

Handelsbanken Tillväxtmarknad Tema är inriktad på Asien, Latinamerika, Östeuropa och Afrika inklusive Balkan och Baltikum. De bolag som fonden är investerar i är kopplade till noga utvalda, analyserade och långsiktiga huvudteman där förvaltarna förväntar sig en lång period av tillväxt, till exempel demografi och miljö.

Till vår fondlista

Är Svanenmärkta fonder mörkgröna eller ljusgröna enligt de nya EU-reglerna?

Svaret är att Svanenmärkta fonder kan vara antingen mörkgröna och ljusgröna, eftersom Svanens och EU:s krav inte är helt lika. I de nya kriterierna för Svanenmärkningen ställs dock många krav på hur fonden ska använda EU:s nya regelverk för mörkgröna och ljusgröna fonder. Man kan säga att en Svanenmärkt fond uppfyller höga hållbarhetskrav utöver att klassas som mörk- eller ljusgrön.

Mer om vad är mörkgröna och ljusgröna fonder


Vill du läsa mer om Svanenmärkningen kan du surfa över till Svanen.se

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.