Läget i omvärlden
De senaste åren har det hänt mer med bolåneräntor, elpriser och matpriser än någon hade kunnat förutse. Varför har påverkan på ekonomin blivit så stor och vad kommer hända framöver? Vi har tagit hjälp av vår vardagsekonom, Magnus Hjelmér, som förklarar marknadsläget och hur du kan tänka kring din privatekonomi.

Vad påverkar ekonomin just nu?
Magnus Hjelmér är vardagsekonom på ICA Banken och ger här sin syn på hur privatekonomin påverkas av läget i omvärlden.
USA:s handelskrig
I februari 2025 har USA infört tullavgifter på 25 procent för importvaror från Kanada, Mexiko och Kina. Länderna som har drabbats av tullarna har svarat med motåtgärder. Konflikten har lett till osäkerhet på världsmarknaden, med sjunkande aktiekurser och råoljepriser. Om konflikten ökar skulle det på sikt kunna leda till globalt handelskrig, med större ekonomiska nedgångar som följd.
Vi i Sverige kan komma att påverkas på olika sätt. Global osäkerhet kan göra företagen försiktiga, så att de minskar investeringar och handel, vilket kan minska efterfrågan på svenska produkter. Ökade tullar och andra regleringar, kan leda till dyrare varor för oss i Sverige. Det gäller också för komponenter som svenska företag importerar, vilket kan leda till högre produktionskostnader. Sverige exporterar dessutom mycket till både USA och Kina, samt andra länder som påverkas av handelskriget. Vissa svenska företag kan däremot dra nytta av handelskriget genom att vinna marknadsandelar från konkurrenter i USA eller Kina.
Kursändring i Tyskland
Tyskland meddelade i början av mars 2025 att de ska skapa en infrastrukturfond på 500 miljarder euro och ändra reglerna för att även kunna öka utgifterna till försvaret. Detta har lett till en uppgång i ekonomin på de europeiska marknaderna. Europeiska aktier har stigit, särskilt de tyska, och euron har stärkts mot dollarn.
Eftersom Tyskland är en stor handelspartner till Sverige skulle ökade investeringar i infrastruktur kunna skapa efterfrågan på byggmaterial, maskiner och teknik som svenska företag producerar. Förbättrad infrastruktur i Tyskland kan på sikt underlätta snabbare och mer effektiva transporter mellan Sverige och Europa.
Konflikten i Ukraina
Situationen i Ukraina är fortfarande osäker och fredsförhandlingarna går långsamt framåt. Denna konflikt påverkar fortfarande försvarsutgifter och allianser mellan länder, vilket i sin tur påverkar de globala marknaderna.
Så kan din ekonomi påverkas
Inflationen
När inflationen sköt i höjden 2021-2022 valde Riksbanken en försiktig taktik för att pressa tillbaks den. Även om de fick kritik för att sänka senare och mindre än andra länder, höll Riksbanken fast vid sin strategi. Med facit i hand kan vi konstatera att deras försiktighet har lönat sig – vi fick mindre svängningar i ekonomin än på andra håll.
Efter att inflationen i Sverige sjönk tillbaka under inflationsmålet på 2 procent har den dock vänt uppåt igen från och med januari 2025. Enligt prognoserna kommer den fortsätta stiga på grund av USA:s handelskrig, vilket kommer betyda nya prisökningar på varor och tjänster i Sverige.
Räntor och bolån
Ränteläget för de långa räntorna i USA är betydligt högre än i Sverige. På sikt tror många bedömare att de kommer närma sig varandra. Därför kan vi förvänta oss att de långa boräntorna kommer stiga här i Sverige.
I nuläget ligger de rörliga och länga bolåneräntorna dock på ungefär samma nivå. Om man har 3-månadersränta kan det vara ett bra tillfälle att fundera över om det är dags att binda lånet eller inte. Ett generellt råd är att utgå från din plånbok: Har du gott om utrymme i privatekonomin kan du ta en högre risk – kanske går boräntan ner framöver, men om den går upp kan du klara av det utan problem. Om bolånebetalningarna däremot är en tuff utgift varje månad kan det kännas tryggare att binda lånen, så att du är ”försäkrad” mot räntehöjningar under bindningstiden.
Sparande på kort sikt
Med mycket som händer i omvärlden kan det bli skakigt på börserna. Sparpengar som du vill använda inom max 5-7 år är därför säkrare att sätta på sparkonto med insättningsgaranti, om du vill vara säker på att inte förlora ditt insatta kapital. Ett alternativ kan vara att spara i räntefonder, som har låg risknivå. Dels är ränteläget bättre än för några år sedan och dessutom har skatten sänkts på investeringssparkonto.
Sparande på lång sikt
Skulle det svänga mycket på den amerikanska marknaden kommer det märkas mycket på aktiefonder eller globalfonder, som är vanliga i pensionssparande. Exempelvis innehåller globala indexfonder en stor andel amerikanska tech-bolag. Eftersom det handlar om långsiktigt sparande tycker jag trots det att man kan bortse från tillfälliga toppar och dalar och fortsätta spara regelbundet. Ett alternativ är att välja Sverige- och Europa-fonder, som troligtvis ha en lite lugnare utveckling.
ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Vad som anges på denna sida ska inte anses som fondrådgivning, utan som fondtips om vad som är bra att tänka på.

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–20 och helger 10–15.
Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.