Bolåneguide
Drömmer du om en egen bostad? Eller är det så att du behöver införskaffa en större eller mindre bostad? När du ska ta ett bolån vägleder vår bolåneguide dig från dröm tills att du får nycklarna i handen.
Kontantinsats vid köp av bostad
Vid köp av bostad behöver du själv gå in med en kontantinsats på minst 15 % av köpebeloppet. Har du en större kontantinsats får du en lägre belåningsgrad och lägre krav på amortering. Du kan maximalt låna 85 % på en bostad.
Det är samma krav på kontantinsats för hus som för kontantinsats för bostadsrätt.
Hur mycket får jag låna?
Med vår bolånekalkyl kan du testa och se hur mycket du preliminärt skulle kunna låna och köpa bostad för, utan att vi i detta skede tar en kredituppupplysning.
Så funkar ICA Bankens bolån
Vårt erbjudande är unikt på marknaden eftersom stammisar på ICA får rabatt på bolåneräntan, som baseras på hur mycket man handlar på ICA.
Här förklarar en av våra bolånerådgivare hur ICA Bankens bolån skiljer sig från andra bolån på marknaden.
Ansök om bolån hos ICA Banken
Skaffa lånelöfte
Du som letar efter en bostad och inte har ett objekt klart, ska först ansöka om ett lånelöfte här. Då vet du hur högt du kan vara med och buda på ett objekt.
Flytta bolån till oss
Har du ett bolån i en annan bank och vill flytta det till oss? Räkna och ansök här! Vi hjälper dig hela vägen hem om du väljer att flytta det till oss.
Ansök om bolån
Ska du köpa en bostad och vet vad du ska låna - gör en bolåneansökan här. Letar du bostad och inte har något objekt klart - börja med ett lånelöfte.
Tips inför visning och köp av bostad
Skaffa ett lånelöfte
Ett lånelöfte är giltigt i 6 månader hos ICA Banken. När du ansöker om lånelöfte görs en kreditprövning för att se hur stort bolån du kan få. Kreditupplysningen och de uppgifter du lämnar i ansökan avgör om du får ett lånelöfte, samt dess storlek.
Se till att ha ett lånelöfte klart innan du börjar gå på visningar. Budgivningar kan gå snabbt och med ett lånelöfte vet du hur mycket du kan buda.
Ett lånelöfte är ett löfte om att du får låna pengar till en bostad hos ICA Banken. När du vunnit en budgivning, kontaktar du oss innan du skriver under köpekontraktet. Vi hjälper dig då att göra lånelöftet till ett bolån för den aktuella bostad som du ska köpa.
Handpenningslån
Om du inte har de 10 % av slutpriset som vanligtvis är handpenningen vid en bostadsaffär, kan vi hjälpa dig med ett handpenningslån. Ett handpenningslån betalas tillbaka på tillträdesdagen till nya bostaden.
Överbryggningslån
Ska du betala för din nya bostad innan du sålt gamla, kan du behöva ett överbryggningslån. Det betalas tillbaka när du fått pengarna från försäljningen av gamla bostaden.
Tag fram fakta om bostaden
Innan visning av en bostad, ta reda på byggnadsinformation, driftkostnader och vad som ingår i objektet. Studera även energideklarationen som är obligatorisk vid t.ex. husförsäljning.
Genomsnittspris för området
Innan du går in i en budgivning kan det vara bra att kolla upp vad andra bostäder sålts för i området. Slutpriser kan du söka efter hos de större bostadsajterna som har bostadsannonser.
Rörlig eller bunden ränta?
När det börjar närma sig utbetalning av bolånet, behöver du välja om du vill ha en rörlig 3-månaders ränta eller om du vill binda räntan på längre tid.
Fördelen med en rörliga bolåneräntor är att du när som helst kan extraamortera eller lösa in lånet utan att betala ränteskillnadsersättning. Du kan även när som helst meddela banken om du vill binda räntan på 1–10 år.
En bunden ränta kan vara bra för dig som vill ha full koll på vad du ska betala varje månad. Hur länge man ska binda en ränta är upp till varje enskild person. Är du osäker vilken bindningstid du ska välja? Prata med banken, så kan de hjälpa dig.
Bra att veta - Vill du lösa ett bundet bolån i förtid, kan du eventuellt behöva betala en ränteskillnadsersättning.
Skaffa hemförsäkring
När du väl har hittat din nya bostad och kontraktet är skrivet är det lätt att tro att man är klar.
Glöm inte bort det viktigaste! Se till att teckna en ny hemförsäkring så att din nya bostad, dina ägodelar och du själv är försäkrad.
Se allt inom försäkra som vi erbjuder.
Bra att tänka på vid köp av bostadsrätt
Stadgar och regler
Gå igenom föreningens stadgar och trivselregler, så du vet vad som förväntas av dig som blivande medlem i föreningen. Om du vill köpa en bostadsrätt, behöver du också bli godkänd som medlem av föreningen. I samband med detta är det vanligt att föreningen tar en UC på dig som söker medlemskap och sedan har alla föreningar olika regler för medlemskapet.
Att äga en bostadsrätt
Som ägare av en bostadsrätt ska du betala din måndasavgift i tid och vara försiktig om din bostad. Du som ägare av en bostadsrätt har ett underhållsansvar. Det innebär att det som finns och syns inne i bostaden är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens ansvar. Skulle något gå sönder inne i bostadsrätten, så är det ditt ansvar.
Föreningens ekonomi
Innan du köper en bostadsrätt bör du kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi. Gå igenom den senaste årsredovisningen. Om föreningen har en dålig ekonomi, finns risk för framtida avgiftshöjningar som då kommer påverka dig som innehavare av bostadsrätten.
Vill du får tips hur du kollar upp föreningens ekonomi? Läs vår artikel Så granskar du bostadsrättsföreningens ekonomi.
Här finns mer om att låna till bostadsrätt.
Bra att tänka på vid husköp
Pantbrev - bankens säkerhet
Om du ska låna pengar och köpa en fastighet vill banken ha en säkerhet för bolånet, en pant. Fastigheten kan användas som pant. Men eftersom du inte kan lämna in själva fastigheten till banken, så blir pantbrevet bankens juridiska bevis på den belånade delen i fastigheten.
Bra att tänka på - Kontrollera hur stora pantbrev som finns på huset idag. Behöver du låna mer, behöver du ta ut ytterligare pantbrev, vilket man tar ut en kostnad för. Självklart hjälper vi dig med detta.
Pantbrev - allt du behöver veta
Lagfart - beviset på din fastighet
Lagfart är ett bevis för att du äger en fastighet eller tomträtt. Du betalar en avgift i samband med att du blir ägare till tomten eller fastigheten och själva inskrivningen sker hos Lantmäteriet.
Anlita en besiktningsman
Besiktningsmannen kan göra en överlåtelsebesiktning av huset som kan göra att du både som säljare eller köpare kan undvika oväntade utgifter i efterhand.
Gå igenom avtal av tomträtt
Ägs marken av kommunen eller är tomten friköpt? Ägs den av kommunen bör du se över när tomträttsavtalet ska förnyas, detta för att undvika en chock av att avgiften plötsligt höjs. Är tomten friköpt blir du ägare både till huset och marken som huset står på.
Här kan du läsa mer om huslån
Tips inför köp av villa eller fritidshus
Här förklarar en av våra bolånerådgivare vad som kan vara bra tänka på vid köp av ett hus eller fritidshus.
Mer läsvärt kring bolån
Familjejuridik vid köp av bostad
Men hjälp av vår samarbetspartner Lexly kan du få hjälp med vad som är viktigt att veta vid gemensamt bostadsköp och vilka avtal är nödvändiga att få på plats. Som kund i ICA Banken kan du få en kostnadsfri inledande juridisk rådgivning med en jurist. Dessutom får du 20 % rabatt på juridiska avtal online.
Vi hjälper dig med frågor om bolån vardagar 8–18.
Tips för dig som är kund!
Logga in och skicka ett meddelande till kundservice.