Sammanfattning
I den här rapporten har vi tagit tempen på svenskarnas ekonomiska vanor och beteenden för att se hur ekonomiskt hållbara de är. Vi har försökt sätta fingret på hur man genom att agera smart och långsiktigt kan få en mer stabil vardagsekonomi.
Innehållsförteckning
1. Rapportens höjdpunkter och startsida
2. Boende
3. Sparande
4. Konsumtion
5. Sammanfattning
Många upplever oro för ökade kostnader, för såväl boendet som elen. När räntor och elkostnader plötsligt skjuter i höjden är det lätt att känna sig maktlös. Men genom att se över avtal, förhandla om bolån, binda elpriset, och kanske till och med byta leverantör går det att påverka situationen.
Vi har sett att många svenskar regelbundet tvingas ta från sitt sparande för att klara av löpande utgifter, och att en stor andel saknar en stadig sparanderutin. Mindre justeringar som att placera sina pengar på ett konto med ränta istället för utan, eller att spara i samband med att lönen trillar in istället för i slutet av månaden är ett steg i rätt riktning. Med små smarta förändringar går det att stärka vardagsekonomin på lång sikt.
Nära var femte person mår dåligt till följd av sin konsumtion och bland de unga är andelen ännu större. Konsumtion är givetvis nödvändigt men den behöver vara genomtänkt och hanterbar. Genom att planera sina inköp och i den mån det går välja att handla begagnat, är det möjligt att konsumera på ett sätt som är mer hållbart för plånboken.
Under 2023 har Sverige gått in i en lågkonjunktur, och det kommer dröja innan man kan börja prata om en vändning. Nu väntar nästa fas där svenskarnas uthållighet och ekonomiska hållbarhet verkligen kommer att sättas på prov.