Ett sparande som är hållbart i längden
Ett hållbart sparande handlar om att spara en rimlig summa varje månad, att ha en fungerande rutin för att upprätthålla sitt sparande och att spara med en lagom riskspridning och samtidigt få en bra avkastning. Men hur ser svenskarnas sparrutiner ut och vad prioriteras när de placerar sina pengar?
Innehållsförteckning
1. Rapportens höjdpunkter och startsida
2. Boende
3. Sparande
4. Konsumtion
5. Sammanfattning
Så här sparar svenskarna
En framgångsfaktor för ett lyckat och hållbart sparande är en stabil rutin. Mer än hälften av svenskarna (57 procent) sparar en bestämd summa när inkomsten kommer. Mer än var fjärde (28 procent) uppger att de istället lägger undan pengarna som blir kvar i slutet av månaden. 15 procent har ingen rutin alls för sitt sparande.
Om man ser till svenskarnas sparformer och var de “förvarar” sina sparpengar, så är det mest populära alternativet ett sparkonto med ränta. 62 procent uppger att de har hela eller delar av sitt sparande på ett sådant konto. Dock väljer fler än var fjärde (27 procent) att placera sina sparpengar på ett sparkonto utan ränta. Trots att det på lång sikt innebär att de kommer att förlora pengar på grund av inflationen. Bland de yngre (18–29 år) är detta vanligare än hos övriga.
– Förutom ett månatligt sparande vill jag uppmana fler att komplettera med ytterligare rutiner. Varför inte ta hjälp av en app som automatiskt sparar en liten summa varje dag. Du kommer märka att den lilla summan snabbt växer sig större.
Svenskarnas sparrutiner
- 57 % - Sparar en bestämd summa i samband med att jag får min inkomst
- 28 % - Sparar det som blir kvar i månadens slut
- 15 % - Har ingen sparrutin
- 6 % - Har inte möjlighet att spara
- 2 % - Sparar en liten summa varje dag/vecka under hela månaden
Fler svarsalternativ möjliga
En av fem unga tar från sitt sparande varje månad
Var tionde svensk (12 procent) tar av sina sparpengar varje månad för att klara av sina hushållskostnader. I synnerhet är det de unga som inte klarar av månadens kostnader utan att ta från sparandet. Var femte ung person (19 procent) i åldrarna 18–29 år gör detta flera gånger i månaden.
– Att lägga undan en förutbestämd summa i början av månaden är mitt viktigaste råd. Hellre en mindre men konstant summa, så att du inte behöver nalla från sparkontot i slutet av månaden. Har du dessutom lagt undan en del från början har du bättre koll på hur mycket du har att röra dig med under resten av månaden.
Nästan en av fem (19 procent) av de som är 18–29 år behöver ta från sitt sparande flera gånger i månaden.
Hur ser ett ekonomiskt hållbart sparupplägg ut?
Bland de sparande svenskarna så är det inte bara sparkonton med eller utan ränta som gäller. En majoritet placerar också delar av sin inkomst aktivt i aktier, fonder och andra typer av värdepapper.
Ett smart sparupplägg:
- Ett kortsiktigt sparande, så som bufferten eller sparandet till en ny cykel, ska vara placerat lättillgängligt och
utan risk. Ett sparkonto passar utmärkt. Ett långsiktigt sparande så som pensionssparande eller barnsparande bör placeras i exempelvis fonder. Något som historiskt sett visat sig lönsamt. - Se till att säkra en buffert så att du kan hålla dig flytande om du förlorar hela eller delar av din inkomst. Om
du bor i villa bör bufferten vara i storlek om cirka tre månadslöner. För dig som bor i bostadsrätt och hyresrätt räcker två månadslöner respektive en månadslön.
För ditt långsiktiga sparande, sträva efter en balanserad riskspridning och stabil tillväxt:
- 70 procent av den totala sparsumman bör placeras i breda aktiefonder, exempelvis en global indexfond.
- 20 procent av den totala sparsumman kan gå till fonder som har något högre risk, exempelvis en Sverigefond.
- 10 procent av den totala sparsumman kan du placera med ännu högre risk, exempelvis på tillväxtmarknaden eller om du tror på någon specifik bransch eller land. Den här typen av sparande kräver att du är mer aktiv och löpande har koll på din placering.
Vad är viktigt för svenskarna när de väljer vad de ska investera i?
Bland de som investerar är det flera parametrar som spelar roll när de bestämmer var, i vilka fonder och aktier, pengarna ska investeras. Avkastningen är den absolut viktigaste parametern. Låg risk trumfar däremot hög risk och för 62 procent är det viktigt att fonden/aktien klassas som hållbar*.
Hur viktigt är följande saker när du väljer vad du ska investera/spara i?
- 86 % - Avkastning
- 66 % - Låg risk
- 62 % - Hållbarhet
- 54 % - Branch
- 39 % - Hög risk
*Med hållbarhet avses här fonder/aktier som bidrar till hållbara förhållanden för djur, natur, människor och miljö.