Oro för ökade boendekostnader

Högre bolåneräntor och en förmodad lågkonjunktur har påverkat och kommer säkerligen fortsätta påverka bostadsmarknaden under en lång tid. Därför är det kanske inte så konstigt att undersökningen visar att 9 % av de tillfrågade oroar sig över att deras bostad ska minska i värde under de kommande 12 mån.

Bowlingklot och käglor

Vad gäller boendekostnader så finns det flera indikationer på att de fortsatt kommer öka. Som privatperson går det inte att direkt påverka prishöjningarna men däremot kan man försöka sänka sina boendekostnader. Närmare hälften, 42 procent, menar att elkonsumtionen är en kostnad de främst skulle prioritera att sänka. Dock uppger en av fyra, 25 procent, att de är osäkra på vad de ska göra för att sänka boendekostnaderna.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom– En sänkning av boendekostnaderna kan göra stor skillnad för vardagsekonomin, eftersom detta vanligtvis är den största kostnadsposten i ett hushåll. Med tanke på de höga elpriserna är det naturligt att många försöker sänka elkonsumtionen. Men det finns även andra kostnadsposter som påverkar mer än man tror. Till exempel är det bra att se över vilka löpande avtal du har för det kan ofta bli ganska stora belopp varje månad, säger Magnus.

Ökade hushållskostnader

Mer än var tredje svensk (35 procent) oroar sig för att hushållskostnaderna kommer att öka det närmsta året. För män är siffran 33 procent och för kvinnor 36 procent. Mest oroliga är kvinnor mellan 30 och 49 år (43 procent).

Magnus Hjelmér, vardagsekonom– En förklaring till varför kvinnor är mer oroade än män kan vara att kvinnor generellt tjänar mindre än män, samt att de ofta tar en större del av hushållskostnaderna. Kvinnor påverkas därmed mer om kostnaderna drar iväg vilket gör att deras ökade oro är högst förståelig, säger Magnus.

Bolåneräntan – många vet inte hur mycket de klarar av att betala i ränta

Att inflationen ökar och kostnaderna stiger påverkar vardagsekonomin hos de flesta hushållen. Men hur medvetna är svenskarna när det kommer till deras förmåga att klara av en ökad bolåneränta? I undersökningen uppger nära hälften, 44 procent, av alla tillfrågade svenskar att de inte vet vilken bolåneränta deras hushåll klarar av.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom– Det är viktigt att du är medveten om dina privatekonomiska gränser så att du märker när det är dags att dra i handbromsen och se över din ekonomi. De flesta banker är måna om att du ska klara av ränteökningarna. Ta kontakt med din bank och be dem hjälpa dig att se över ditt bolån om du har funderingar, säger Magnus.

Så stora utgifter är normalt för ett hushåll*

  • 32 % - Bostad, el, gas, uppvärmning 12 338 kr
  • 22 % - Konsumtionsvaror 8 482 kr
  • 14 % - Transporter 5 398 kr
  • 13 % - Abonnemang, fritid och kultur 5 012 kr
  • 8 % - Övrigt, oförutsedda kostnader 3 084 kr
  • 4 % - Hotell, caféer och restauranger 1 542 kr
  • 4 % - Kläder och skort 1 542 kr
  • 3 % - Hälsa och sjukvård 1 157 kr

*Beräknad för ett hushåll om två med en individuell medianlön på 32 400 kr (källa SCB). Uträkningen utgår även ifrån att båda parterna betalar 30% i skatt och sparar 15% av sin totala nettoinkomst (6 804 kr) och att resterande 85% (38 556 kr) är utgifter.

Plånbok