Sammanfattning

I den här rapporten har vi sett hur omvärldshändelser tillsammans med en stigande inflation satt sin prägel på svenskarnas privatekonomi.

Planeter, stjärnor, måne och bil

Fler sparar mer än tidigare samtidigt som något färre skulle klara av att betala en oförutsedd utgift på 20 000 kronor. En större andel uppger också att de har svårare att spara den summa som de faktiskt planerat att spara varje månad.

När det blir mindre pengar kvar i plånboken är det ännu viktigare att försöka skapa sig en buffert. Att spara lite är alltid bättre än att inte spara något alls. Om framtiden känns oviss kan en buffert göra stor skillnad och bidra till lite mer handlingsutrymme.

Förutom att skapa sig en buffert är det bra att se över vilka kostnader som går att sänka, samt att man har koll på vilka ekonomiska begränsningar man har. I undersökningen finns tecken på vissa kunskapsluckor då en av fyra uppger att de inte vet hur de ska sänka sina boendekostnader. Likaså uppger nästan hälften av de som har bolån att de inte vet vad deras maxtak för räntekostnader är.

När det kommer till konsumtion blir det även här tydligt att det skett en del förändringar bland svenska folket. Färre äter ute samtidigt som fler handlar begagnat. En större andel har också varit utan pengar innan månadens slut jämfört med tidigare.

Att förändra sitt köpbeteende kan vara svårt men det kan också vara nyckeln till att lyckas sänka sina kostnader i vardagen. Det är alltid bättre att börja förändra i liten skala än att inte göra något alls.

Om ränte- och hushållskostnader som el och mat fortsätter stiga kan detta på sikt få konsekvenser för många hushåll. Att sätta sig in i hur man kan sänka sina kostnader samt skapa sig en buffert är därför viktigt, både för att öka sina marginaler men också för att det förhoppningsvis kan bidra till minskad oro inför framtiden.

Sparande

Nivå 1:
Skapa en genomförbar sparplan

För att lyckas långsiktigt med ditt sparande så behöver det även vara genomförbart. Går det inte att spara den summan du har tänkt månad för månad så blir det lätt en ond spiral som kan påverka både ditt sparande och mående negativt. Sätter du ett mål som du vet att du klarar av kommer det bli lättare att låta sparandet fortgå utan avbrott.

Nivå 2:
Säkra en sparbuffert

Oförutsedda utgifter drabbar alla titt som tätt och därför är en sparbuffert viktig för att känna trygghet i sin ekonomi. Ett bra mål är att bygga en buffert som täcker minst tre månadsutgifter för dig och ditt hushåll. När du har säkrat din buffert är det dags att prioritera det minst lika viktiga lång- och kortsiktiga sparandet.

Nivå 3:
Dedikera dig till ditt sparande

Spara i fonder eller aktier, lågt eller högt risktagande? Vem du än är så kan du vinna på att lära dig mer om sparande. Genom att ta reda på vilken sparandetyp du är och vilka alternativ som finns så öppnas helt nya möjligheter att få mer avkastning av de pengar du kan lägga undan. Ju mer du vet, desto mer ökar dina
chanser att maximera ditt sparande.

 

Boende

Nivå 1:
Se över nuläget - gör aktiva val

Se över vilka utgifter du har i hemmet. Vad har ni för hemförsäkring? Elhandelsavtal? Hur många streamingtjänster tickar på månad efter månad? Genom att våga titta på din situation kan du snabbt komma underfund med om det finns billigare alternativ och om vissa återkommande utgifter i hushållet kan tas bort.

Nivå 2:
Minimera förbrukningen

I alla hushåll, men särskilt i större, kan man påverka utgifter kraftigt genom att förändra hur mycket som faktiskt förbrukas i hemmet på daglig basis. Sänk innetemperaturen något, hängtorka kläder i stället för att köra torktumlaren, minimera åtgången av varmvatten, exempelvis genom att duscha kortare tid. Se över om du skulle tjäna på att tilläggsisolera. Många hus från 50-, 60- och 70-talet är dåligt isolerade.

Nivå 3:
Utvärdera din boendesituation

Det svåraste men ibland viktigaste man kan göra är att faktiskt utvärdera och omförhandla sin boendesituation. Har du bolån så bör du se över möjligheterna att omförhandla lånet. Att vara insatt i sitt bolån har många privatekonomiska fördelar och kan innebära att du sparar tusentals kronor varje år. För dig som hyr så är det kanske dags att se över möjligheterna att bo billigare. Behövs tre rum och kök, eller skulle du klara dig med två – kanske till och med i ett lite billigare område?

Konsumtion

Nivå 1:
Skapa och håll en budget

Det absolut viktigaste du bör göra är att skapa dig en braöverblick över din ekonomi – en utgångspunkt för att göra förändringar. Sätt upp olika kategorier, förslagsvis ”Bostad”, ”Livsmedel”, ”Transport” och ”Nöjen”. Sortera in kostnaderna under de tre senaste månaderna i respektive kategori. Det är inte särskilt jobbigt och går snabbare än vad man kan tro – och du kan enkelt göra en budget för månaden.

Nivå 2:
Ät hemma - byt till billigare alt.

Det snabbaste sättet du kan påverka din konsumtion är genom att leva efter mottot “många bäckar små”. Först och främst handlar det om att dra in helt på restaurang- och cafébesöken. Nästa steg kan vara att välja billigare alternativ för de varor du vanligtvist handlar. Hur vällagrad ost behövs till frukostmackan? Hur viktigt är det med “rätt” tomatpuré? Ta steget och testa detta under en månad och utvärdera skillnaden.

Nivå 3:
Köpstopp

Uttrycket köpstopp må låta dramatiskt, men grundtanken ärväldigt enkel. Köp endast det absolut nödvändiga och vårda det du redan har. Våga säg nej till onödiga utgifter och säg ja till en starkare privatekonomi. För den mindre händige är detta ett optimalt tillfälle att lära sig laga eller restaurera i stället för att köpa nytt. Allt från skor och kläder till teknikprylar finns det ofta en lösning för som inte kräver att man köper nytt.