Potentialen med delningsekonomi
Som tidigare nämnts är delningsekonomi ett högaktuellt fenomen som fortfarande växer och idag finns det en uppsjö av tjänster och forum som enkelt låter användare att hyra eller hyra ut saker.
Innehållsförteckning
1. Startsida och om rapporten
2. Kartläggning
3. Svenskarna och delningsekonomi
4. Pontentialen med delningsekonomi
Men om det finns pengar att tjäna, varför hyr inte fler ut?
Att fler inte hyr ut trots möjligheterna till extra kronor i plånboken, kan grunda sig i att många är rädda om sina saker och att det känns otryggt, något som undersökningen bekräftar. På frågan om vilka hinder svenskarna upplever med att hyra ut till andra uppger tre av fem att det känns osäkert eller att de är rädda för att bli bedragna, och strax under hälften att de är rädda om deras saker. Fler än var tredje uppger att de inte har något att hyra ut.
Det är förståeligt att man känner sig osäker inför att hyra ut till andra eftersom det aldrig finns någon garanti att det man hyr ut inte går sönder eller att man blir bedragen. Däremot kan man minska riskerna och känna sig tryggare genom att använda ett avtal framtaget av jurister, alternativt via en tjänst som kan agera förmedlare. Det finns också flera tjänster att använda där hjälpmedel ingår i form av avtal, försäkringar och olika typer av garantier. Man skulle även kunna utmana upplevelsen som två av fem (39 procent) har, att de inte äger något som de kan hyra ut. Enligt vår undersökning kan många svenskar tänka sig att hyra allt från bil till fritidsutrustning.
Så ta ett varv i förrådet eller garaget så kan du säkert hitta något som du inte använder så ofta, och som andra
kan tänka sig att hyra av dig.
Att de flesta tror att de kommer hyra eller hyra ut mer eller lika mycket i år går i linje med att trenden för delningsekonomi fortsätter öka. Vi ser allt fler plattformar där företag är förmedlare för uthyrning mellan privatpersoner – en marknad som tack vare digitaliseringen möjliggör enklare och säkrare hantering av delningsekonomi mellan just privatpersoner – allt från Blocket till Hygglo, Skipperi och Airbnb, och vi kommer se allt fler aktörer komma in på marknaden. Men när det kommer till att maximera sin inkomst finns det ett värde i att ta ett steg tillbaka då förmedlarföretag tar ut provision – alltså några procent av inkomsten – för sina tjänster. Hur ser det istället ut i grannskapet eller bland vänner och bekanta? Med rätt stöd kan vi lösa mycket själva, privatperson till privatperson, och därmed få ut mer av det vi idag köper men använder alltför sällan.
Fallgroparna att hålla koll på om du vill hyra eller hyra ut
Trots potentialen finns det också en rad fallgropar som du som privatperson bör ha koll på både när du hyr och hyr ut.
Brytpunkter
Skatteprocent, moms och deklaration är några ord som kan vara direkt avskräckande för många som har värdefulla ägodelar de skulle kunna hyra ut. När du hyr ut dina privata tillgångar mot betalning så är ersättningen faktiskt en skattepliktig inkomst och ska redovisas i deklarationen. Brytpunkterna för när man* behöver betala skatt skiljer sig dock mellan olika typer av saker du hyr ut. När det kommer till att hyra ut mer regelbundet och under längre perioder kan du också behöva deklarera och betala moms likt en ekonomisk verksamhet, som ett företag till exempel. Detta gäller om du hyr ut bilen för mer än 37 500 kronor inklusive moms per år, vilket gäller även om du exempelvis hyr ut bilen via ett biluthyrningsföretag. Om du hyr ut en fastighet, till exempel ett fritidsboende, behöver du bara betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000
kronor per år. Du har även rätt att dra av 20 procent av hyresintäkterna för uthyrning av bostad.
Avtal
I undersökningen framgår det att många svenskar som hyr ut sitt fritidsboende eller sin bil sällan använder ett
avtal, eller använder ett avtal som de själva tagit fram. Det kan leda till problematik för både den som hyr och den som hyr ut. Vid uthyrning finns det anledning att skriftligen komma överens om vad som gäller. Om det händer någonting, något går sönder eller inte fungerar som utlovat – vad händer då? Mellan privatpersoner kan det uppstå jobbiga situationer om man inte har ett välskrivet avtal som skyddsnät. Man ska aldrig glömma att avtalet finns för att skydda båda parter. Ska du hyra eller hyra ut som privatperson utan så mycket förkunskaper om vad lagen säger, finns det bra mallar att hitta som kan hjälpa med just detta. Använder du ett förmedlande företag, som Airbnb för fritidshus eller Hygglo för dina verktyg, får du hjälp med avtalet. Kom bara ihåg att de tar ut en administrationsavgift.
Skador och slitage
Allt är klart inför att du ska hyra ut din verktygslåda till någon behövande. Men vad händer om något skulle gå sönder? Här är viktigt att komma ihåg att i de allra flesta fall så gäller inte din egen försäkring när du hyr ut saker eller fordon till andra privatpersoner. Däremot vid utlåning så gäller din försäkring som vanligt – så länge den som lånar förhåller sig till de skyldigheter som försäkringen innefattar. I regel kan du inte få ersättning för skador på ditt eget fordon från bilförsäkring eller fordonsförsäkring för privatpersoner vid uthyrning. Men även om skador inte ersätts, kan du få avdrag för ökat slitage i deklarationen om du hyrt ut din bil. Hyr du via hyrfirmor eller förmedlande tjänster ingår ofta försäkring.
Magnus Hjelmér tipsar
Hur du kan förbättra din privatekonomi med delningsekonomi och vad du bör tänka på
- Utvärdera nyttjandegraden – detta är själva grundfrågan som delningsekonomi bygger på. Hur ofta kommer du använda exempelvis en slagborr och är det i så fall värt att köpa? Hur många helger står din bil faktiskt oanvänd på parkeringen? Ta dig en funderare på vad du har och vad du behöver, så kan du säkert hitta möjligheter att både hyra och hyra ut. Det kan bidra till en starkare hushållsekonomi över tid.
- Se över brytpunkterna – om du hyr ut, eller planerar att göra det, läs på om de brytpunkter som påverkar din skattskyldighet. Det finns bra information och rådgivning via Skatteverkets hemsida och utifrån den kan du planera upp hur mycket du faktiskt vill och kan hyra ut dina ägodelar.
- Se till att ett avtal finns som är framtaget av jurister – detta kanske känns som överdrivet i vissa fall, men att ha ett korrekt avtal och överenskommelse underlättar och gör det tryggare för båda parter när du hyr eller hyr ut och förebygger jobbiga situationer som kan uppstå kopplat till det. Du kan till exempel kontakta ICA Bankens partner Lexly som kan ge juridisk rådgivning och tjänster som just hyresavtal.
- Försäkringar – kolla hur din hem- eller bilförsäkring gäller vid uthyrning. Här kan det skilja mellan försäkringsbolag och typer av försäkringar, så säkerställ att du har koll på vad som gäller innan du hyr eller hyr ut. Om det inte framgår tydligt så är ditt försäkringsbolag ofta bara ett telefonsamtal bort och hjälper gärna till att klargöra.
- Avdragsmöjligheter – det finns flera avdrag du kan göra för att få ut maximal inkomst från din uthyrning. Hyr du ut din bil kan du till exempel få avdrag i deklarationen för ökat slitage med 9 kronor per mil, om du inte kan visa att kostnaden är högre. Hyr du ut bostaden har du rätt att dra av 20 procent av hyresintäkterna för uthyrning av bostad. Drar du av maximalt så blir det totalt 50 000 kronor som du kan hyra ut för skattefritt.