Pengakollen

Unga vuxna och vägen till ekonomisk självständighet

Rapporten i korthet

Att flyga ut boet

  • Majoriteten (53 %) av de unga som bor hemma betalar ingenting för mat, hyra och andra kostnader kopplat till boendet.
  • Endast 2 % betalar 7 000 kronor eller mer/månad för att bo hemma.
  • Bland de unga som idag inte äger en egen bostad uppger mer än var tredje (36 %) att det är osannolikt att de kommer kunna köpa en egen bostad inom de närmsta fem åren.
  • Fyra av tio unga bostadsägare (41 %) har fått ekonomisk hjälp av sina föräldrar för att köpa bostad.

Att stå på egna ben

  • Varannan ung vuxen (50 %) får ekonomiskt stöd från sina föräldrar för att klara av löpande kostnader i vardagen.
  • Bland dem som har en heltidsanställning svarar mer än var fjärde (29 %) att de får ekonomiskt stöd från sina föräldrar.
  • Föräldrarna hjälper främst till med att betala för mobiltelefon/internet (24 %), streamingtjänster (21 %) och mat (19 %).
  • Tre av fyra unga (75 %) har ett regelbundet månadssparande.
  • Var tredje ung vuxen (33 %) uppger att deras föräldrar inte har sparat några pengar till dem.

Att spendera sina pengar

  • Det som får unga att shoppa är främst intressen/hobbys (61 %) samt rea och nedsatta priser (49 %).
  • Sociala medier “triggar” unga tjejer att konsumera i större utsträckning än unga killar.
    Reklam i sociala medier
    - Tjejer 17 %
    - Killar 2 %
    Influencers och profiler i sociala medier
    - Tjejer 16 %
    - Killar 3 %
  • Nära var femte ung (18 %) föredrar att använda “köp nu betala senare”-lösningar när de shoppar.
  • Var femte tjej (19 %) har använt shopping för att hantera negativa känslor.
  • Var femte tjej (22 %) ser shopping som sin hobby – det är fyra gånger så vanligt bland tjejerna som bland killarna (5 %).

Om rapporten

I årets rapport undersöker ICA Banken unga vuxnas (19–29 år) ekonomiska beteende, som en fortsättning på rapporten Vardagsekonomi ur barnens perspektiv från 2024. Resultatet visar bland annat hur unga vuxna betalar för sig medan de bor hemma och hur vanligt det är att föräldrarna hjälper till med bostadsköp. Vi undersöker ungas syn på sparande och vad som inspirerar dem till konsumtion, men också hur ekonomiskt självständiga de är och i vilken omfattning de fortsätter att få ekonomiskt stöd hemifrån. Vardagsekonomen Magnus Hjelmér kommenterar resultaten och ger tips om hur man skapar de bästa förutsättningarna för en självständig och hållbar ekonomi.

Ladda ned rapporten (pdf)

Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av ICA Banken. Den bygger på 1 000 intervjuer med den svenska allmänheten 19–29 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 6–21 mars 2025.

Varför gör vi det här?

Vi på ICA Banken vill följa hur privatekonomin påverkar livet och vardagen i Sverige. Med hjälp av våra Pengakollen-rapporter får vi löpande en bättre bild av hur människors val och prioriteringar påverkar ekonomin, men också det omvända. I den här rapporten tar vi reda på mer om unga vuxnas utmaningar och drivkrafter kring ekonomi samt hur väl förberedda de är för att bygga en egen, trygg hushållsekonomi som vuxna.

Om Magnus Hjelmér

Magnus Hjelmér, VardagsekonomICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér brinner för att göra ekonomi enkelt genom att dela med sig av tips, idéer, förklaringar och kommentarer på aktuella händelser. Med mottot ”om man gör det man alltid har gjort, får man det man alltid har fått” vill han få fler att göra små förändringar som leder till mer pengar över i plånboken, både i slutet av månaden och på längre sikt.