Pengakollen
Att flyga ur boet
Innehållsförteckning
1. Rapporten i korthet och startsida
2. Att flyga ur boet
3. Att stå på egna ben
5. Att spendera sina pengar
6. Sammanfattning
Allt fler unga vuxna bor kvar hemma hos föräldrarna för att de inte har råd med, eller inte får tag på, en egen bostad. När det väl är dags att flytta hemifrån är det ett stort steg i livet, för både barn och föräldrar. Att plötsligt stå på egna ben innebär många nya utmaningar, inte minst kring ekonomin. Hur väl de unga vuxna klarar de nya förutsättningarna påverkas av om de har fått träna hushållsekonomi på hemmaplan.
Definition av målgruppen
-
Äger sin bostad: Flyttat hemifrån och är
ensamboende eller sambo i bostadsrätt. -
Äger inte sin bostad: Flyttat hemifrån
och är ensamboende eller sambo i
hyresrätt eller delat boende. -
Bor hemma: Bor hemma hos föräldrar
eller annan vårdnadshavare.
Många bor hemma gratis
Majoriteten (53 procent) av de unga som bor hemma betalar ingenting för mat, hyra och andra kostnader kopplade till boendet. Endast 10 procent betalar 3 000 kronor i månaden eller mer. Den största gruppen som svarar att de inte betalar något alls för att bo och äta hemma, finns i åldrarna 19-24 år (57 procent).
Vardagsekonomen
– Ett viktigt steg i att förbereda sig för vuxenlivet är att bilda sin egen uppfattning om en uppfattning om olika hushållskostnader. När man som ung vuxen börjar betala för sig hemma ger det en större ekonomisk medvetenhet. Bara 2 procent av de unga betalar vad de faktiskt kostar – 7 000 kronor eller mer per månad. Kanske tror man att man hjälper sina barn, men jag ser en uppenbar risk att de snarare kommer ut i vuxenlivet oförberedda för att hantera en egen hushållsekonomi.
Tips! - Om man som förälder känner att man inte behöver pengarna som ett bidrag till hushållskassan, låt den unga vuxna betala ändå och lägg dem i ett sparande till första bostaden.
7 320 kronor
Så mycket kan man räkna med att en 20-åring som bor hemma kostar enligt Konsumentverket. Men summan att betala varje månad kan givetvis anpassas efter betalningsförmåga, exempelvis om den unga vuxna är student eller har ett extrajobb.
Så mycket betalar de som bor hemma för boende och mat
-
53 % - 0 kronor
-
28 % - Mindre än 3 000 kronor
-
10 % - 3 000 kronor eller mer
Att lyckas flytta hemifrån
Drygt en av fem av de unga vuxna (23 procent) svarar att deras föräldrar har sparat pengar till dem för att de ska kunna flytta hemifrån. Bland dem som redan äger sin bostad uppger 41 procent att de har fått ekonomisk hjälp från sina föräldrar för att lyckas köpa en egen bostad. Mer än var tredje av dem som idag inte äger en egen bostad (36 procent) tror dock att det är osannolikt att de ska kunna köpa en bostad inom de närmsta fem åren.
Trots att storstadsområdena bjuder på en tuffare bostadsmarknad är de unga i Stockholm, Göteborg och Malmö mer hoppfulla än övriga. Drygt 6 av 10 unga storstadsbor (63 procent) ser det som sannolikt att de ska kunna köpa en bostad inom de kommande fem åren, medan motsvarande siffra för de unga i övriga Sverige är 53 procent.
Bland dem som fortfarande bor hemma uppger två av fem (39 procent) att de inte har råd att flytta hemifrån.
Vardagsekonomen
– Föräldrarna är många gånger avgörande för om barnen ska kunna köpa en bostad, men att hjälpa till med finansieringen kan vara tufft – särskilt om man har flera barn. Undersökningar visar att föräldrar i snitt sparar 570 kronor per månad till sina barn från att de är små. Syftet med barnsparande är ofta bostadsköp, men med dagens bostadspriser är det mer rimligt att sparandet kan bli till en del av kontantinsatsen.
Räkneexempel
Lucas föräldrar startade ett sparande i fonder när han var ett år gammal. De har valt att sätta in 570 kronor varje månad. När Lucas är 21 år finns ca 230 000 kronor på kontot. Om de vill använda sparandet till att köpa en enrumslägenhet räcker pengarna till:
- 64 % av kontantinsatsen i Storstockholm
- 91 % av kontantinsatsen i Göteborg
- 136 % av kontantinsatsen i Umeå
Så här har vi räknat: Du sparar 570 kr/månad, får en avkastning om 6 procent per år, du sparar i 20 år. Avdragen schablonskatt motsvarande 2024 års skatt på ISK. Bostadspriser baserat på kvadratmeterpriset på respektive ort och bostadsyta om 30 kvm. Bostadsstatistiken är hämtad hos Svensk Mäklarstatistik.
Tror du att du kommer kunna köpa en egen bostad inom de kommande 5 åren?
- 26 % - Mycket sannolikt
- 31 % - Ganska sannolikt
- 21 % - Ganska osannolikt
- 15 % - Mycket osannolikt
Med höga bostadspriser och långa kötider till förstahandskontrakt på många orter är det svårare än någonsin att komma in på bostadsmarknaden. Många är beroende av andrahandskontrakt för att kunna flytta hemifrån, vilket betyder sämre trygghet. Det har också rapporterats om hur bostadsbristen på studieorter lett till att unga tvingats tacka nej till studieplatser, eller avbryta sina studier i förtid.
Tips! Spara till första bostaden
- Börja spara så tidigt som möjligt, då får ni ut mer av ränta-på-ränta-effekten.
- För ett långsiktigt sparande på 10-20 år kan man unna sig en hög risknivå i fonderna för att få möjlighet till högre avkastning. Om man inte känner sig bekväm med det kan man självklart välja fonder med lägre risknivå, men undvik att lägga barnsparandet på ett konto med låg eller ingen ränta, där inflationen riskerar att äta upp en del av pengarna.
- Räcker inte kontantinsatsen till en lägenhet i en storstad där ditt barn vill studera är ett alternativ att titta på mindre studieorter.
- Om du ökar upp lånen på din egen bostad för att köpa barnets första boende, var medveten om riskerna med att boräntorna kan stiga. Tänk också på att du som medlåntagare har ett solidariskt betalningsansvar om ditt barn inte kan betala för lånet.
- Finns det en risk att man sparar i onödan om barnet inte behöver köpa en bostad? Självklart inte, då har ni ett sparande som ni kan använda till annat.