Sammanfattning
Innehållsförteckning
1. Rapporten i korthet och startsida
2. Att flyga ur boet
3. Att stå på egna ben
5. Att spendera sina pengar
6. Sammanfattning
Slutord från vardagsekonomen
– När man som ung tar steget ut i vuxenlivet blir ekonomin plötsligt en viktig del av vardagen och livet. Förutom de löpande hushållsutgifterna handlar det om att klara oförutsedda kostnader utan att behöva skuldsätta sig, men också att planera sin ekonomi långsiktigt så att man kan forma sin framtid efter sina önskemål och drömmar.
Våra undersökningar visar tydligt att barn och unga inte ser skolan som den viktigaste källan till att lära sig om privatekonomi, utan föräldrarna.
Så varför hamnar skolan så långt ner i våra undersökningar? I Sverige är privatekonomi inte ett eget ämne i grundskolan. Istället kommer det bitvis in i andra ämnen, som matematik, samhällskunskap och hem- och konsumentkunskap. Jag tycker att det är uppenbart att privatekonomi inte får den uppmärksamhet som det faktiskt behöver och att barn och unga upplever undervisningen som fragmenterad. Här ser jag en uppenbar risk för att barn ges väldigt olika förutsättningar från start. I ett större perspektiv kan skillnader i ekonomisk kunskap i hemmet över tid förstärka sociala och ekonomiska ojämlikheter i samhället.
Tills dess att privatekonomi får större utrymme i skolan vill jag ge ett medskick till föräldrar: Man behöver inte vara någon ekonomiexpert för att barnen ska utvecklas till ekonomiskt självständiga unga vuxna. Det räcker långt att följa mina tre viktigaste råd: För det första, ge barnet ansvar för egna pengar så tidigt som möjligt och låt ansvaret växa med tiden. För det andra, uppmuntra barnet till sparande. Och avslutningsvis, swisha ansvarsfullt.