Ekonomi är ett ämne som finns med oss överallt, hela tiden, i stort som smått. Men fokus är ofta på de vuxnas
perspektiv och barn får sällan tycka till eller göra sin röst hörd. Samtidigt påverkas de ständigt av ekonomiska
aspekter i sin vardag – i skolan, med kompisarna och hemma vid matbordet.

I den här rapporten har vi därför valt att fokusera på barnens ekonomiska perspektiv för att kartlägga vilken kunskap de har och hur de agerar i olika åldrar. Mycket av det som barnen får med sig från uppväxten präglar
även hur de agerar senare i livet. Därför är det viktigt att de tidigt lär sig om privatekonomi och vad som är ett bra ekonomiskt beteende.

Nästan alla barn ser sina föräldrar som den viktigaste källan till ekonomisk kunskap, och att diskutera familjens ekonomi hemma är ett bra sätt att involvera barnen i vardagsekonomin. Men lika viktigt som att prata med barnen, är att fundera på hur man som förälder agerar i ekonomiska frågor. Det handlar ofta om det vardagliga och praktiska, som att sätta upp tydliga regler för vad barnets pengar ska räcka till och att tänka till en extra gång innan man skickar den där swishen. Allt för att undvika att lära sitt barn ett ekonomiskt riskbeteende.

Barn matas dagligen med många och starka budskap kring konsumtion – inte minst via sociala medier. Genom att tidigt börja uppmuntra dem till att spara först och spendera sen lär de sig förstå värdet av pengar och att planera sin ekonomi. Sådan kunskap bygger över tid upp en ekonomisk superkraft som de kommer att ha nytta av under resten av livet.