Pengakollen

Vart tar pengarna vägen?

Innehållsförteckning

1. Rapporten i korthet och startsida
2. Barn och ekonomi
3. Var kommer pengarnan ifrån?
5. Vart tar pengarna vägen?
6. Sammanfattning

Det här vill barnen lägga sina pengar på

Det barnen helst vill lägga sina pengar på är godis och snacks (43 procent), kläder (35 procent) och skönhetsprodukter (28 procent). Tjejernas och killarnas listor går däremot isär. Tjejerna vill helst lägga pengar på skönhetsprodukter (56 procent), kläder (51 procent) samt godis och snacks (45 procent). Killarna vill använda sina pengar till godis och snacks (41 procent), appar och spel (38 procent) samt teknikprylar (28 procent). Bland de yngre är det godis och snacks som toppar listan, framför allt bland 12–14-åringarna (53 procent), medan de äldsta (15–18 år) helst spenderar pengarna på kläder. Var femte (20 procent) vill helst spara sina pengar.

Vad lägger du helst dina pengar på? - Topp 5

  • 43 % - Godis och snacks
  • 35 % - Kläder
  • 28 % - Smink, hudvård och hårvårdsprodukter
  • 24 % - Appar och spel
  • 21 % - Mat och dryck

Fria tyglar eller tydliga regler?

Mer än vartannat barn (57 procent) har regler från föräldrarna om hur pengarna får spenderas, medan var tionde (10 procent) inte har några regler alls kring sina pengar.

Vardagsekonomen

Bild på ICA Bankens vardagsekonom, Magnus Hjelmér– För att barn ska lära sig hushålla med pengar behöver det vara tydligt vad de ska räcka till. Som förälder behöver man prata igenom det med barnen och anpassa ansvar efter ålder (se sida 8). Inom ramarna måste barnen själva få välja sina inköp. Även om det känns jobbigt att se barnen köpa billiga prylar av dålig kvalitet, som de snabbt kommer tröttna på, är det en del av lärandet. Man kan ge sin syn på barnens val, men man måste låta dem göra sina egna misstag.

”Mina föräldrar sätter regler för vad jag får göra med mina pengar”

  • 14 % - Håller med helt och hållet
  • 43 % - Håller med ganska mycket
  • 33 % - Håller inte med så mycket
  • 10 % - Håller inte med alls

Och sparande går till...

När barnen anger vad de helst vill använda sitt sparande till toppas killarnas lista av teknikprylar (40 procent), medan tjejerna helst sparar till kläder och skor (34 procent). I de övre åldrarna (15–18 år) sparar fler till större inköp. Var tredje (32 procent) vill lägga sparpengarna på ett framtida boende, 29 procent sparar till en bil eller moped och 28 procent sparar till en resa. De yngsta (8–11 år) sparar till teknikprylar (33 procent), appar och spel (27 procent) samt kläder och skor (16 procent).

Vardagsekonomen

Bild på ICA Bankens vardagsekonom, Magnus Hjelmér– För kortsiktigt sparande till konsumtion passar ett vanligt bank- eller sparkonto bäst. Huvudsaken är att det är tydligt skilt från barnets övriga pengar. För sparmål som ligger minst fem år fram i tiden är fondsparande ett bra val, gärna på investeringssparkonto (ISK) i barnets namn. Då tillfaller pengarna barnet på 18-årsdagen. Fram till dess hanteras kontot av föräldrarna, vilket innebär ett ansvar för fondplaceringarna.

Vad skulle du helst vilja köpa för dina sparpengar?

  • 8-10 år - Teknikprylar

  • 12-14 år - Kläder och skor

  • 15-18 år - Framtida boende

BIld på en vattenkanna och ett par krukväxter

Konsumtion som påverkar relationer

16 procent av barnen har känt sig utanför till följd av att kompisarna haft råd med fler saker och aktiviteter än de själva. Tjejerna har upplevt det i större utsträckning än killarna (18 respektive 14 procent). De barn som är oroliga för föräldrarnas ekonomi har i större utsträckning än övriga upplevt utanförskap till följd av att kompisarna haft råd med mer.

Vardagsekonomen

Bild på ICA Bankens vardagsekonom, Magnus Hjelmér– Om man har det tufft ekonomiskt som förälder tycker man lätt att barnet är bortskämt när det vill ha dyra prylar eller märkeskläder, men för barnet kanske sakerna har en viktig funktion för att passa in i kompisgänget. Även om man inte kan köpa det barnet vill ha, så kan man visa att man förstår att det är viktigt. Ett alternativ kan vara att titta på vad sakerna kostar begagnade, och lägga upp en sparplan tillsammans med barnet.

Tips till föräldrar

Träna barnets sparmuskler
Sparande är en otroligt viktig del av vardagsekonomin. På samma sätt som vi övar oss i att läsa och skriva från det att vi är små behöver vi öva oss i att spara. Uppmuntra ditt barn att använda 90-10-regeln redan från början, alltså att lägga undan 10 procent av veckopengen, och prata tillsammans om barnets sparmål på kortare och längre sikt. Det tankesättet är en bra grund att ha med sig i livet.

Visualisera sparande
Ett bra sätt att öka motivationen är att visualisera sparandet. Det kan vara så enkelt som att sätta upp en bild på det barnet sparar till på kylskåpet. Använd gärna en sparapp för barn, till exempel Gimi, så att barnet själv ser hur sparandet växer.

“Alla andra får”
Nästan alla föräldrar får någon gång höra från sina barn att andras barn får mer pengar eller prylar. Prata med andra föräldrar i din omgivning för att kunna bilda dig en egen uppfattning.