ISK-konto

Spara pengar enkelt med ISK-konto. På ett investerings­sparkonto kan du köpa och sälja fonder utan att behöva deklarera varje enskild affär. 

Investeringssparkonto

Fondspara på ISK

Att fondspara på ett investeringssparkonto, även kallat ISK är smidigt. Du köper och säljer fonder enkelt och slipper dessutom deklarera varje enskild affär. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.

När du öppnat ett ISK kan du välja att fondspara i en eller flera av våra 59 fonder.

För att kunna öppna ett ISK hos oss, behöver du vara bankkund. Det är du som har ett av våra kort.

Öppna ISK

Fakta om ISK-konto

  • Slipp deklarera dina fondaffärer
  • Ingen vinstskatt
  • 0 kr i ISK-avgift
  • Bra för månadssparand

Viktigt att veta om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Insättningsgaranti

ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Läs mer om insättningsgarantin.

Vad är ISK-konto?

ISK-konto är en förkortning för investeringssparkonto. Ett ISK-konto är ett alternativ till depåkonto som du kan använda för att spara i fonder på.

Det lönar sig att spara i fonder på ett ISK-konto, om du tror att den totala utvecklingen på ditt fondsparande kommer öka med mer än 3,62 % under året, eftersom ISK-konton schablonbeskattas.

Mer om beskattning av ISK kan du läsa under vanliga frågor nedan.

Bild på pratbubblor

Vanliga frågor om ISK

Hur beskattas ISK?

Om du sparar i fonder på ett ISK-konto betalar du en årlig schablonskatt* på ditt sparande. Detta innebär att du inte behöver deklarera dina fondaffärer. Om du sålt fondandelar till förlust på ett investeringssparkonto (ISK), kan du inte göra avdrag på skatten i deklarationen, vilket du kan om du sparat i fonder på ett depåkonto.

Det lönar sig att spara i fonder på ett investeringssparkonto (ISK) om du som sparare tror att den totala utvecklingen på ditt fondsparande kommer öka med mer än 3,62 % under året. Detta eftersom att investeringssparkonton (ISK) schablonbeskattas.

*Att tillgångar schablonbeskattas innebär att värdet på tillgångarna beskattas årligen, oavsett om du gör vinst eller förlust på tillgångarna på kontot. Schablonbeskattning sker genom att 30 % dras i skatt på en schablonintäkt, som beräknas på kapitalunderlaget som finns på kontot.

Hur beräknas skatten på ISK?

Schablonintäkt ISK:

Schablonintäkten är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt ISK-konto. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 % av schablonintäkten.

Så beräknas skatten på ditt ISK-konto:

Eftersom det är tillgångarna på kontot som ska beskattas räknas först det så kallade kapitalunderlaget fram. Det räknas ut genom att tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal läggs ihop med summan av alla insättningar på kontot (som insättning räknas inte överföring från annat eget ISK-konto). Det beloppet delas sedan med fyra.

Schablonintäkten för inkomståret 2024 är 3,62 % av kapitalunderlaget. Procentsatsen räknas fram genom att man tar statslåneräntan den 30 november föregående år ökad med en (1) procentenhet. Schablonintäkten kan dock aldrig bli lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget. Den 30 november 2023 var statslåneräntan 2,62 %. Det innebär att schablonintäkten för inkomståret 2024 är 3,62 % av kapitalunderlaget.

På schablonintäkten betalar du 30 % skatt. Det innebär att skatten blir 1,086 % av värdet på dina tillgångar (kapitalunderlaget), eftersom 30 % av 3,62 % är 1,086 %.

Hur deklarerar jag mitt ISK?

Vi skickar uppgifterna om schablonintäkt till Skatteverket. Schablonintäkten kommer förtryckt i din deklaration och kommer automatiskt beskattas med 30 %. Det enda du behöver göra är att kontrollera din deklaration när du får den. Resten ordnar vi.

Avgift ISK - Kostar det något att öppna ISK?

Nej, vi tar inte ut någon avgift för att öppna ett ISK.

Se vår fullständiga prislista

Får vi fresta med dubbel bonus

Du som har ICA Bankens bankkort eller kreditkort har möjlighet att få dubbel bonus på dina köp med kortet hos ICA och i Apotek Hjärtats fysiska butiker och samtidigt har något av följande hos oss:

  • Regelbundet månadssparande med saldoökning på 500 kr/mån*
  • Sätter in lön, pension, studiemedel (CSN) hos oss
  • Minst 50 000 kr på ett sparkonto eller fondkonto
  • Ett bolån eller ett privatlån
  • Medkontohavare till en som uppfyller ovanstående

*Gäller månadssparande på vårt sparkonto, ISK-konto eller depåkonto. Om t.ex första saldoökningen är i januari, börjar du samla poäng från banken fr.o.m. 1 februari.

Våra egna fonder

ICA Banken Modig, Måttlig, Varlig och ICA Banken Räntefond främjar hållbarhet med högt ställda krav:

Vi förbinder oss att avstå från investeringar i företag som systematiskt bryter mot internationella standarder och konventioner kring miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och affärsetik. I valet av fondernas placeringar genomförs en ordentlig hållbarhetsanalys så att vi prioriterar de mer hållbara företagen.

Våra egna fonder

Hållbara fonder

Mer kopplat till ISK

Depåkonto

Du har även möjlighet att spara i fonder på depåkonto. Mer om fördelarna här.

Stort utbud av fonder

I fondlistan finns många fonder att välja på från ett stort urval av fondförvaltare.

Våra tips om sparande

Lära dig mer och få ett och annat spartips bland våra läsvärda artiklar.

En medarbetare på kundservice - Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–20 och helger 10–15.


Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.

Chatta med oss!

Frågor & svar