Flytta hemifrån
Köpa första lägenheten
Med vår bolånekalkyl kan du räkna och få en uppfattning om vad du kan låna och köpa bostad för.
Skaffa hemförsäkring
När du flyttar hemifrån behöver du en anpassad hemförsäkring om du köpt en bostadsrätt eller om du skaffat hyresrätt.
Bli Stammis Student
Pluggar du på eftergymnasial nivå? Bli Stammis Student och få vårt bankkort utan kostnad medan du pluggar.
Vad kostar det att flytta hemifrån?
Vardagsekonomen Magnus Hjelmér ger dig en bra överblick över allt som dina pengar behöver räcka till, både i samband med flytten och löpande varje månad.
Här är en läsvärd artikel för dig som ska flytta hemifrån:

Flytta hemifrån - checklista
Hemförsäkring är den absolut viktigaste försäkringen när du inte bor hemma hos föräldrarna längre. Förutom skydd för din bostad och dina saker, till exempel mobiltelefon och cykel, ingår ofta reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd i en hemförsäkring.
Flyttar du till bostadsrätt behöver du teckna ett särskilt bostadsrättstillägg i hemförsäkringen.
Tips! För dig som är Stammis student finns det en studenthemförsäkring till rabatterat pris.
Läs ICA Bankens vardagsekonomen, Magnus Hjelmérs tips om vilka försäkringar du behöver när du flyttar hemifrån.
För att få el i din bostad behöver du ha två olika avtal. Det ena gäller transporten av elen genom elnätet och sköts av elnätsbolaget på din ort. Du kan inte välja elnätsbolag eller påverka priset.
Det andra avtalet, det så kallade elhandelsavtalet, gäller den el du förbrukar och här kan du välja fritt – både leverantör och vilket typ av avtal du vill ha; rörligt pris, bundet eller timprisavtal.
Gå gärna in och jämför priser på elpriskollen.se.
Läs vår artikel om hur du kan välja rätt elavtal och spara pengar.
Börja med att kolla upp om bredband och TV ingår i hyran eller avgiften för din bostadsrätt. Gör det inte det, kan det ibland vara så att du som boende får rabatt hos en viss leverantör.
Om du är student finns det ofta erbjudanden hos Mecenat och Studentkortet.
Idag när vi inte får så mycket fysiska brev längre, kanske man glömmer bort att adressändra. Det är dock viktigt att göra det, så att viktig post till dig inte kommer fel.
Gå in på Skatteverkets webbsida i god tid och gör en flyttanmälan. Då delas den nya adressen till myndigheter, kommuner och landsting (sjukvård), men också större banker och försäkringsbolag, till exempel ICA Banken och ICA Försäkring.
Du kan också beställa eftersändning på adressandring.se som ägs av PostNord CityMail.
När man ska flytta är det så gott som obligatoriskt att underskatta hur mycket saker man har. Se till att skaffa gott om flyttlådor – de tar alltid slut – och packa inte för tungt i varje. Böcker passar bättre att packa i dubbla pappkassar eller liknande.
Om du inte använder en flyttfirma, se till att ha flera personer som hjälper dig på flyttdagen. Låna/hyr en rymlig skåpbil eller bil med släp för dina möbler och saker. Bjud dina flyttkompisar på flyttpizza eller något annat enkelt som tack.
Kolla med din arbetsgivare om du har rätt att ta ut en flyttdag istället för en semesterdag. Vissa arbetsgivare erbjuder detta och det kan ju vara synd att missa, om du flyttar en vardag.
Att måla om väggar, sätta upp hyllor eller fräscha upp köksinredningen kan göra susen för trivseln. Kom bara ihåg att stämma av i förväg. Om du hyr bostaden brukar det finnas regler för vad man får och inte får göra.
I en bostadsrättförening finns också regler vad man får och inte får göra, men här du mer frihet att sätta färg på väggar och renovera.
Det kan också vara begränsat vilka dagar och tider man får borra och väsnas. Detta brukar framgå av trivselreglerna, som man ofta får när man flyttar in i ett flerbostadshus.
Få järnkoll på din ekonomi
För att hålla reda på vad pengarna faktiskt går till varje månad är det guld värt att göra en budget.
ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér har satt ihop tips och råd tillsammans med en enkel budgetmall hur du gör en budget.
Sätt upp ett buffertspar
För att klara oförutsedda kostnader i ditt nya hushåll är det viktigt att du har ett buffertsparande. Det kan vara räddningen om du plötsligt förlorar jobbet eller om laptopen går sönder. Det bästa sättet att få sparandet att bli av är att starta ett automatiskt månadssparande.
Läs om sparande på kort och lång sikt
Låna till första bostaden
När du köper en bostad får du låna upp till 85 procent av priset. De sista 15 procenten, som kallas kontantinsats, behöver du skjuta till själv.
Innan du ger dig ut och börjar titta på lägenheter behöver du skaffa ett lånelöfte, men för att få en uppfattning om hur mycket du skulle kunna låna och köpa bostad för, börja med vår bolånekalkyl.
Boka tid för bankgenomgång
Boka en tid med oss när det passar dig, så går vi igenom din vardagsekonomi och ser om vi kan förbättra den inom betala, spara, låna och försäkra.
Bokning kan göras via vår chatt på ICA Bankens webb och i vår app alla vardagar 8-20.
Så bokar du tid
- Ha Mobilt BankID redo
- Gå till vår chatt som du hittar högst upp på vår sida för kundservice
- Skriv Boka möte i chatten så kopplas du till vår livechatt och en kollega som hjälper dig att boka in mötet
Starta upp din egen ekonomi med oss
Välj banken där du får bonus
När du flyttar hemifrån är det ett perfekt tillfälle att välja den bank eller banker som du tycker passar dig och dina behov.
ICA Banken har ett unikt erbjudande där du med vårt bankkort eller kreditkort får Enkla paketet som innehåller alla smarta tjänster du behöver och möjlighet till dubbel bonus på ICA. Med våra kort blir du stammis på ICA och tar du bolån hos oss, får du en rabatt bolåneräntan som baseras på hur mycket du handlar på ICA.
Ränta på lönekonto
Vi är en av få banker där du får ränta på lönekontot. Sätt in lönen eller CSN in hos ICA Banken, så får du 1 % ränta på belopp upp till 25 000 kronor1.
Det vanligaste är att låta lönen gå in på kortkontot, men vill du inte det kan du öppna ett till bankkonto för lönen och föra över pengar till kortkontot varje månad. Våra konton omfattas av statliga insättningsgarantin.
Glöm inte sparandet
När man precis flyttat hemifrån är inte sparande det första man tänker på, eftersom det ofta innebär en del nya inköp och utgifter för renovering m.m. Men när du kommit på plats och landat är det bra om du kommer igång med ett månadssparande för att bygga upp en buffert.
Lån till bil eller annat
Om du funderar på att låna till en bil eller något annat du behöver när du flyttar hemifrån, så erbjuder vi privatlån utan säkerhet med en rörlig effektiv ränta på 6,16 – 17,17 %. I vår lånekalkyl kan du räkna och se ett preliminärt lånebelopp. Perfekt att testa innan du gör en ansökan.
Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se
Om du handlar på kredit
-
Handla bara det du kommer kunna betala under den räntefria perioden. Efter det läggs ränta på skulden, så att skulden blir ännu större.
-
Tänk hellre på krediten som en livlina som du bara använder i absolut nödfall.
-
Se till att du inte ”råkar” samla på dig skulder när du är ung. Satsa istället på att få en bra start för ekonomin genom att hålla koll på pengarna och sätta av till sparande varje månad.
När livet känns tufft – stöd från våra partners
Jourhavande kompis
Det här är en chattjour för dig upp till 25 år som vill prata med en jämnårig. Du är alltid anonym när du chattar med Jourhavande kompis.
BlueCall
När du har någon försäkring hos ICA Försäkring ingår coachande samtalsstöd med någon av BlueCalls samtalsterapeuter, helt anonymt.
1 Du som har din lön, CSN eller pension in på kontot får just nu 1 % i ränta på belopp upp till 25 000 kr. På belopp på kontot som överstiger 25 000 kr är det 0 % i ränta. Har du inte lön, CSN eller pension in på kontot är det 0 % i ränta oavsett belopp.

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–20 och helger 10–15.
Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.