Beteendeekonomi
Vad betyder beteendeekonomi? Lär dig om de ofta irrationella ekonomiska beteenden som kan styra oss och varför vi gör som vi gör, fastän vi vet att vi inte borde.
Senaste inläggen
I reatider är det vanligt med budskap som ”superdeal – bara idag”, ”4 h 35 min kvar på erbjudandet” eller ”endast 2 kvar till detta pris”. Alla dessa exempel triggar oss att köpa först och tänka sedan. Magnus Hjelmér, ICA Bankens vardagsekonom, och John Eloff, chefspsykolog på BlueCall berättar om varför och hur vi kan motstå impulserna.
Läs mer
Sju av tio svenska par har någon form av gemensam ekonomi, och drygt sex av tio har ett gemensamt sparande, det visar undersökningar som ICA Banken genomfört*. Den visar också att vi generellt är nöjda med hur den gemensamma ekonomin fungerar, men som med allt annat i livet är vi inte alltid överens.
Läs mer
Känner du igen dig att du brukar falla för erbjudanden hos företag som visar att det bara finns ett begränsat antal kvar av en produkt? Då är du inte ensam. Kolla filmen, där vi visar ett vanligt exempel på detta och när man kanske skulle läst på lite mer innan...
Läs mer
Forskning har visat att ju mindre vi människor vet om något, desto mer tenderar vi att överskatta vår kunskap och motivera våra dåliga beslut i efterhand. Detta gör att vi ofta gör om samma ekonomiska misstag igen.
Läs mer
På TV och i sociala medier ser vi hur lyckliga par ordnar parmiddagar, umgås leende och småpratande över middagsbordet. På ytan ser det ut som allt är perfekt när de äter sig igenom en trerätters meny. Men i verkligheten kan planering och genomförande av en parmiddag vara ångestfylld för många.
Läs mer
Om du har svårt att släppa taget över gamla prylar, så är du inte ensam. Då kanske du kommer känna igen dig i vår senaste film. Det finns många ekorrar där ute som tycker om att spara på saker och de har också ofta väldigt svårt för att göra sig av med saker.
Läs mer
Många banker skulle nog hävda att de förstår sina kunder, deras vardag och strävar efter att hjälpa dem med de utmaningar denna medför. Vi tar nu detta till en ny nivå. Genom att visa ett genuint och nyfiket intresse för vardagen bortom balansräkning har vi fått en förståelse för människors vardag och ekonomins roll i den.
Läs mer
I dagens samhälle utgår vi ofta från att människan är en rationell varelse, trots att de flesta vet att verkligheten ser helt annorlunda ut. För hur mycket vi än vill pensionsspara, stå emot onödiga impulsköp och följa en månadsbudget, får det ofta stryka på foten till förmån för snabba kickar och lyckorus.
Läs mer
Ekonomi är en viktig ingrediens i det mesta i samhället. Samtidigt skapar det oreda för många av oss. Ekonomi ligger till grund för dåligt samvete och konflikter.
Läs mer
Om du känner du igen dig i den sägningen, så är det inte så konstigt. Det finns flera likheter mellan Alfons Åberg och svenska folket. En av dem är att vi är duktiga att skjuta upp saker – speciellt saker som vi tycker är jobbiga.
Läs mer
Ekonomi är viktigt för alla i samhället - ändå känner kvinnor större stress och skuld över sin ekonomi än vad män gör. 1 av 10 kvinnor anser att de har så dålig koll på ekonomiska begrepp och ord att de haft dåligt samvete. För män är motsvarande siffra 1 av 20.
Läs mer
Även unga och föräldrar vars barn bor hemma mår sämre än genomsnittet över sin ekonomi. För unga handlar det främst om att de mår dåligt över att de spenderar mer pengar än de planerat och för föräldrar handlar det om konflikter kopplade till att man har dålig koll på sin ekonomi.
Läs mer
Fler ämnen: