Kvinnor känner större ekonomisk stress än män
Ekonomi är viktigt för alla i samhället - ändå känner kvinnor större stress och skuld över sin ekonomi än vad män gör. 1 av 10 kvinnor anser att de har så dålig koll på ekonomiska begrepp och ord att de haft dåligt samvete. För män är motsvarande siffra 1 av 20.
Några förklaringar till varför det ser ut som det gör ska vi försöka reda ut.
Ida Lemoine, beteendestrateg förklarar att vi ofta har en övertro på vår egen förmåga. Detta kan göra att vi upplever en falsk kontroll som kallas för självsäkerhetsfällan. Studier visar att män generellt har lättare att trilla dit och det är oavsett om det gäller bilkörning eller att hantera pengar. Det är troligtvis en av anledningarna till den skillnad som man kan se mellan män och kvinnors subjektiva uppfattning kring hur bra är på att hålla i pengarna.
Det finns också studier som pekar på att kvinnor har sämre finansiell kunskap och engagemang för att spara i aktier jämför med män, men det skulle behövas mer forskning för att gräva vidare i dessa skillnader.
Samhället och den finansiella sektorn har länge utgått från ett manligt perspektiv, vilket påverkar upplevelser och beteenden inom vardagsekonomiska utmaningar.
En bidragande orsak till skillnaden mellan män och kvinnor är den ekonomiska uppdelningen i heterosexuella parförhållanden, förklarar vardagsekonomen Magnus Hjelmér. Så länge man har ensamt ansvar för sin ekonomi eller delar av den, så får man per automatik ett krav att hålla koll på sin ekonomi.
I relationer med gemensam ekonomi har en av parterna ofta större ansvar för de ekonomiska frågorna i vardagen. Det kan leda till en snedfördelning och att glappen blir ännu större, vilket i förlängningen kan bidra till det vi ser här – att man få dåligt samvete över att man inte ta tag i ekonomiska beslut.