Boendeekonomi
Oavsett boendesituation finns det alltid mycket att tänka på när det kommer till ekonomin för ditt hem. Läs om bolåneräntan, tips och trix för en hållbar boendeekonomi och mycket mer.
Senaste inläggen
Den 11 november ändrar ICA Banken bolåneräntorna för bolån med bindningstiderna 3 månader, 1 år och 2 år till följd av ändrade finansieringskostnader.
Läs mer
Att betala av på bolånet i stället för att sätta in pengar i sitt sparande – det är något som många frågar om när ekonomin är orolig och räntorna höga. Under vissa förutsättningar kan amortering vara mer lönsamt än att spara eller investera dina pengar. Här tar vi en snabbkoll på hur du kan fatta ett klokt beslut.
Läs mer
Att bo i villa är en dröm för många. Men energikostnaderna för ett eget hus kan lätt rusa iväg. Här ger vi några snabba tips till dig som vill skapa ett mer kostnadseffektivt och hållbart boende och på så vis spara el i hemmet.
Läs mer
Installera solceller har blivit ett populärt sätt att minska på sina energikostnader om man bor i hus. Här får du lite tips och råd om du står inför ett beslut att installera solceller.
Läs mer
Det finns många saker som kan ge dig mer pengar i plånboken. Det kan vara allt från små saker som att ändra en vana till att se över dina lån, där det sistnämnda verkligen kan ge dig mer pengar över om du kan få ner din ränta.
Läs mer
Du som drömmer om att köpa ett fritidshus ser det säkert framför dig redan. Ensligt på ett fjäll, mitt i blåbärsskogen, vid en liten insjö eller på en skärgårdsö med utsikt över en fjärd. Men innan drömmen kan bli verklighet har du en hel del saker att ta ställning till. Vi guidar dig genom ditt köp av sommarstuga eller fjällstuga.
Läs mer
När det är dags för barnen att flytta hemifrån möts de av en bostadsmarknad med höga krav. Därför är det är inte ovanligt att föräldrar på olika sätt hjälper till med finansieringen av barnens första bostad. Här tittar vi på hur denna hjälp kan se ut och vad ni behöver komma överens om innan köpet blir av.
Läs mer
När du ska köpa eller sälja en bostad kan det dyka upp frågor om vem som ansvarar för fel och brister som upptäcks i bostaden. Här går vi igenom vad som menas med undersökningsplikt, besiktning och dolda fel.
Läs mer
Som många förutspått sänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procent nu i maj – och enligt prognoserna är fler sänkningar är att vänta. Magnus Hjelmér har räknat på hur mycket pengar detta kan ge på kontot varje månad.
Läs mer
Om ni bestämt er för att gå skilda vägar kan en av er köpa ut den andra ur er gemensamma lägenhet/hus. Hur ni går till väga beror på era omständigheter. Här går vi igenom de två formerna: utköp genom bodelning och vanligt utköp.
Läs mer
När två personer ansöker om ett lån tillsammans, då står en som huvudsökande och den andra som medsökande. Här tittar vi på vad det innebär att vara medlåntagare samt vilka möjligheter och risker det innebär.
Läs mer
Om ni vill dela på ägandet av en bostad som din sambo äger sedan tidigare, då måste en del av fastigheten eller bostadsrätten överlåtas på dig. Här går vi igenom grunderna för hur ni gör och vad ni behöver komma överens om.
Läs mer
När ni ska köpa bostad tillsammans är det viktigt att ni kommer överens om vad som händer om ni går skilda vägar. Detta gäller inte minst om en av er står för mer än hälften av kontantinsatsen. Här presenterar vi de två vanligaste sätten att hantera denna situation: antingen genom ett ojämnt fördelat ägande, eller jämnt fördelat ägande med hjälp av ett skuldebrev.
Läs mer
Har du sålt din bostad? I följande års deklaration ska du redovisa försäljningen och betala skatt för eventuell vinst. Innan du skattar kan du göra kostnadsavdrag. Här går vi igenom grunderna för hur du deklarerar en bostadsförsäljning och tipsar om hjälp längs vägen.
Läs mer
Att köpa en gemensam bostad kan vara spännande och glädjefyllt. Det underlättar också låntagande och ger större budget. Men det är viktigt att båda parter vet vad gemensamt ägande och betalansvar kan medföra i framtiden, till exempel om ni går skilda vägar. Här går vi igenom några saker som ni bör diskutera innan ni köper bostad tillsammans.
Läs mer
Har du någon gång gått på lägenhetsvisningar och eller varit intresserad av att lägga bud på ett objekt har du säkert kommit i kontakt med begreppen äkta och oäkta bostadsrättsförening. Vissa säger att man ska akta sig för det ena medan andra menar att det inte spelar så stor roll. Vi reder ut begreppen här.
Läs mer
Även om bostadsmarknaden saktat ner så är förberedelserna inför en kommande försäljning minst lika viktig som tidigare. Börja alltid med att sätta upp en egen budget för vad det får kosta att förbättra standarden på ditt existerande boende. Särskilt i en vikande marknad är det viktigt att ha förväntningarna rätt ställda och förstå vad som kan vara en rimlig försäljningsnivå. Har du möjlighet, ge försäljningen tid och ha en tät dialog med din mäklare utifrån vilka åtgärder som bör prioriteras.
Läs mer
Mäklare är specialister på att förmedla bostäder och fastigheter. Att anlita en mäklare kan verka dyrt, men med rätt hjälp blir din försäljning snabbare, lättare och i slutändan mer lönsam. Här ger vi tips på hur du hittar en bra mäklare för din bostad.
Läs mer
Om du ska sälja eller köpa bostad först, beror på hur din ekonomi ser ut och om du kan ta högre kostnader under en tid. Vi går igenom för och nackdelar med båda alternativen.
Läs mer
Att köpa hus är ett stort beslut som kräver mycket av dig som köpare, utöver att hitta det rätta huset som du vill ha. Du behöver vara noga med att kontrollera husets skick, då du inte kan få ersättning i efterhand för saker som du borde upptäckt vid en noggrann undersökning innan du skrev på kontraktet.
Läs mer
Om du ska köpa en bostadsrätt är det viktigt att ha koll på vad du ska kolla upp inför köpet och vad det innebär att äga en bostadsrätt. När du köper en bostadsrätt, köper du dig en nyttjanderätt av lägenheten i en förening.
Läs mer
När du flyttar in i din första bostad finns det en del praktiska saker att fixa, oavsett om du bor i egen lägenhet eller i andra hand. Börja i god tid med att jämföra priser på allt från bredband till elabonnemang – det kan spara in pengar varje månad. Här är en checklista inför flytten.
Läs mer
Riksbankens styrränta, tidigare kallad reporäntan, är avgörande för din bolåneränta. Alltså hur mycket du betalar varje månad för ditt bolån. Men vad är egentligen sambandet mellan Riksbanken, styrräntan och din boendeekonomi? Här ger vi en snabb introduktion för dig som vill få bättre koll.
Läs mer
Den ränta du betalar för ditt bolån är avdragsgill. Det betyder att du varje år får tillbaka 30 % av din totala räntekostnad upp till 100 000 kr, genom ett avdrag på din skatt. Här förklarar vi lite mer om hur ränteavdraget fungerar.
Läs mer
Bostadsrättsföreningens ekonomi är en viktig del i ett köp av bostadsrätt, men det kan vara svårt att förstå vad man ska titta på. Här går vi igenom några delar som du kan titta på i föreningens årsredovisning.
Läs mer
Du har nycklarna i din hand till kanske din alldeles egna lya. Lyckan att flytta hemifrån och själv få bestämma hur det ska se ut och välja när man ska gå och lägga sig är något många som ser fram emot. Här kommer lite råd och tips som man lätt glömmer i lyckoruset när man ska flytta hemifrån.
Läs mer
Ska er gemensamma bostad säljas, eller ska den ena av er köpa ut den andre? Här får du veta vad lagen säger om gemensam bostad vid separation och skilsmässa och vad ni behöver tänka på kring bolån.
Läs mer
Under många år har vi haft ett väldigt lågt ränteläge, något som gjort det billigt att låna till sin bostad. När tiderna blir mer osäkra och boräntorna stiger märks det i vardagsekonomin för många. Det påverkar också dig som planerar att sälja eller köpa bostad de närmaste åren. Här tipsar jag om de viktigaste sakerna du behöver tänka på.
Läs mer
Om du äger ett fritidshus och kan tänka dig att hyra ut det när du inte använder det, så finns det en hel del extra pengar att tjäna. Vi går igenom vad du som hyr ut ditt fritidshus behöver tänka på.
Läs mer
Genom att skriva ett samboavtal ser ni till ni att er gemensamma egendom delas på ett rättvist sätt om ni skulle separera i framtiden. Utan samboavtal träder sambolagen in. Då delas all samboegendom, eller dess värde, lika mellan er i en bodelning.
Läs mer
Det finns flera tillfällen som det är intressant att värdera en bostad. Det kan bland annat vara inför en försäljning av en bostad. En annan vanlig anledning är om du vill omvärdera din bostad inför en förhandling om bolånet hos banken, vilket kan förändra vilken amortering du behöver betala.
Läs mer
Under pandemin har det funnits möjlighet att pausa amorteringen på bolån. Nu när den tillfälliga amorteringen slutar att gälla den 31 augusti är det många som vant sig vid att ha mer pengar över i plånboken. Då gäller det att tänka till och vara tidig med att anpassa sin ekonomi till de nya förutsättningarna och ökade kostnaderna.
Läs mer
Den som säljer en bostad och gör en vinst ska betala vinstskatt på cirka 22 procent. För att stimulera rörelse på bostadsmarknaden tar man nu bort räntan som du tidigare betalade på uppskovet. Vad det betyder för din privatekonomi skriver jag mer om här.
Läs mer
Fler ämnen: