Hus - lagfart

Lagfart – så funkar det

När du köper en fastighet betalar du det som kallas för stämpelskatt. Stämpelskatten består av två delar; En del som du betalar när du blir ägare till en fastighet (lagfart) och en annan del som du betalar om tar du ut inteckningar i fastigheten (pantbrev).

Vad är lagfart?

Lagfart är ett bevis för att du äger en fastighet eller tomträtt.

Vad kostar lagfart?

Avgiften* är 1,5 procent på det belopp som är störst av köpeskillingen eller taxeringsvärdet.

Exempel:
Köper du en fastighet som kostar 1 000 000 kronor och har ett taxeringsvärde på 500 000 kronor så betalar du 1,5 procent på 1 000 000 kronor. Utöver det tar Lantmäteriet en avgift på 825 kronor som ska täcka arbetskostnaden vid själva inskrivningen. Totalt 15 000 kronor för lagfarten och 825 kronor för inskrivningen totalt 15 825 kronor.

Den dag du säljer din bostad, så är det bra att veta att kostnaden både för lagfart och för pantbrev är avdragsgilla i deklarationen.

*Aktuellt pris för pantbrev när artikeln skrevs

Hur går ansökan om lagfart till?

Ansökan om lagfart hos Lantmäteriet ska göras inom tre månader efter köpet. Har du Mobilt BankID är det enklast är att ansöka digitalt hos Lantmäteriet, du kan också ansöka via blankett. Vanligtvis tar ansökningsprocessen 1-2 veckor.

Lagfart vid köp av bostadsrätt

När det gäller bostadsrätter så betalar du inte någon avgift i samband med köpet. En bostadsrätt ger dig rätten att bo där men den räknas inte som fast egendom och är därför inte aktuell för avgiften.

När ska lagfarten betalas?

När du blir ägare till en fastighet eller tomträtt ska du betala lagfart, man kan se det som en statlig omsättningsskatt. När Lantmäteriet är klar med handläggningen av ditt ärende skickar de ut en faktura och du har 30 dagar på dig att betala.

Lagfart vid arv, bodelning eller gåva

När det kommer till arv eller bodelning betalar du inte stämpelskatt men däremot avgiften som Lantmäteriet tar ut, det vill säga 825 kronor. Om gåvan kommer utan att du betalar ersättning för den betalar du ingen stämpelskatt dock avgiften. En gåva kan ju också innebära att du får en del men betalar en del i ersättning för gåvan. Om du betalar 85 procent eller mer av taxeringsvärde för gåvan så ska du betala stämpelskatt.

Bolåneguiden

För dig som ska köpa en bostad och vill ha lite tips hur det går till, kan vi rekommendera vår Bolåneguide.

Vardagsekonomen förklarar lagfart

Här förklarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken vad lagfart är och hur det funkar.

Dela