Bostadsrättslägenhet

Viktigt att tänka på vid köp av bostadsrätt

Viktigt att tänka på vid köp av bostadsrätt

Om du ska köpa en bostadsrätt är det viktigt att ha koll på vad du ska kolla upp inför köpet och vad det innebär att äga en bostadsrätt. När du köper en bostadsrätt, köper du dig en nyttjanderätt av lägenheten i en förening.

Fundera på vad som är viktigt för dig

Om du ska köpa en bostadsrätt är det bra om du funderar ut vilka saker som är viktiga för dig. Det kan vara om det ska vara en lägenhet, radhus eller villa i bostadsrättsform och om det är något speciellt område du vill bo i?

Det är också bra att lista om du vill att det ska finnas vissa bekvämligheter som hiss, tillgång till en eller flera parkeringsplatser, närhet till kommunikationer, som buss eller tåg och om boendet ska vara nära en förskola eller skola.

Gå på många visningar

När du hittat ett eller flera intressanta objekt, gå igenom bostadens objektbeskrivning som ska finnas att läsa på objektsidan hos mäklaren.

I objektsbeskrivningen finns uppgift om bostadens ålder, storlek och driftkostnader m.m. som kan vara bra att veta om bostaden och som man kan missa på en visning om man inte är uppmärksam.

Glöm inte! Gå igenom den senaste årsredovisningen för den aktuella föreningen. Här kan du läsa: Så granskar du bostadsrättsföreningens ekonomi.

Det är bra att gå på flera visningar av olika bostäder för att få en uppfattning om vad du kan få för din budget. Var frågvis på visningen!

Skaffa lånelöfte innan du börjar leta bostad

Ett lånelöfte för bostadsrätt hos ICA Banken gäller i 3 månader. Lånelöftet är en trygghet både för dig som köpare och för mäklaren, när du vet hur mycket du kan låna till bostad.

För att få en uppfattning om hur mycket du skulle kunna få låna och köpa bostad för, använd ICA Bankens bolånekalkylator.

Budgivning

När du går på en visning av en bostad kan du anmäla till mäklaren att du är intresserad av bostaden. Mäklaren kommer sedan kontakta de intresserade och förklara hur budgivningen går till.

Det kan vara både en sluten och öppen budgivning, där en öppen är den mest vanliga. På en öppen budgivning publiceras buden anonymt på mäklarens annonssida och du som budgivare får oftast sms när det kommer nya bud.

Styrelsen godkänner vem som får bli medlem

Innan du får köpa en bostadsrätt i en bostadsrättsförening, måste föreningens styrelse godkänna dig som medlem. En förening kan inte neka dig medlemskap, såvida de inte har mycket goda skäl till det.

Ditt och bostadsrättsföreningens ansvar

Att bo en bostadsrätt innebär att du ska hålla bostaden i bra skick, vilket betyder att du själv behöver åtgärda skador inne i bostaden. Som bostadsrättshavare får du göra åtgärder i lägenheten, men du behöver ansöka om styrelsens tillåtelse om du vill göra en åtgärd i lägenheten som innebär ett ingrepp i en bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas, vatten eller någon annan väsentlig förändring av lägenheten.