Karta över delar av Europa

Så påverkar kriget din plånbok

Hela världens uppmärksamhet riktas just nu mot Europa och Rysslands invasion av Ukraina, och vad som kan hända om situationen eskalerar. Men hur påverkar det oss ekonomiskt, här i Sverige?

Rysslands invasion av Ukraina har redan fått stora konsekvenser – inte bara för ryssar och ukrainare, utan också för svenska konsumenter. Stora vardagliga utgiftsposter i privatekonomin kan bli ännu dyrare än idag. 

Vad har hänt sedan invasionen?

Sanktionerna mot Ryssland handlar främst om att begränsa deras ekonomiska utrymme. Man har kopplat loss ryska banker från det internationella betalningssystemet Swift. Det här får effekten att Ryssland har svårt att göra affärer med omvärlden och det stoppar också möjligheten att plocka hem delar av valutareserven som finns placerat i utlandet. Valutareserver brukas användas för att stödköpa den egna valutan när den försvagas kraftigt, exakt det som hänt i Ryssland den senaste tiden.

Det verktyg som finns kvar i verktygslådan är då att höja styrräntan vilket man gjort, till 20 procent. Det här agerandet gör att man för att locka investerare till rubeln och därmed stärka valutan.

Sammantaget verkar sanktionerna fått effekt och i förlängningen kan detta resultera i att befolkningen börjar tappa förtroende och hopp. Redan nu slingrar sig köerna långa utanför bankerna för att ryssarna vill plocka ut sina besparingar, något som skapat likviditetsbrist och riskerar konkurser bland bankerna.

Drivmedel

Ryssland är en stor exportör av olja. Om de väljer att strypa tillgången kommer priserna på drivmedel öka. Vi har redan sett stora ökningar under föregående år, vilket främst var drivet av faktorer så som att man tvingades blanda i mer biodrivmedel. Nu är det snarare utbud och efterfrågan som styr prisbilden.

Sverige importerar majoriteten av sin olja från Norge och Ryssland, som är i behov av inkomsterna från försäljningen. Räkna med högre priser men kanske inte på samma nivå som förra året.

Elpriser

Ryssland och naturgas är synonymt med varandra. Deras enorma tillgångar av gas ger dem makt över energitillgången i Europa. Även om vi i Sverige inte använder särskilt mycket gas jämfört med många andra europeiska länder, så påverkas energimarknaden som helhet av osäkerheterna som kriget drar med sig.

Räkna med högre elpriser än normalt närmsta tiden. En annan faktor som påverkar priserna är vår egen tillgång i form av vatten- och vindkraft, så extrema väder skulle i värsta fall kunna förvärra situationen ytterligare.   

Matpriser

Ryssland och Ukraina är stora exportörer av spannmål vilket gör att vissa livsmedel påverkas i större utsträckning än andra. Utöver detta, har vi under en längre tid dragits med dyra transporter och ökade kostnader för förpackningar som tillsammans drivit ett pristryck uppåt.

Räkna med högre livsmedelspriser än normalt och att de högre nivåerna ligger kvar tills transportknutarna lösts upp eller vi ser en tydlig väg framåt i kriget som leder till att sanktionerna lyfts. 

Börsen 

Kriget har orsakat stora svängningar på börsen senaste tiden, både nedåt och uppåt. Börsen hade inte riktigt räknat med ett fullbordat krig, vilket gör att nedsidan varit dominerande. Vissa fonder kopplade till Ryssland har handelsstoppats, vilket är en direkt effekt av de finansiella sanktionerna.

Mest troligt är det att börsen fortsätter vara orolig men det behöver inte betyda att du ska sälja ditt innehav. Tänk så här: 

  • Hur lång sikt sparar du på? Om du har ett långsiktigt sparande, exempelvis pensionssparande, barnsparande eller sparande som du inte behöver närmsta fem till sju åren, så kan du vinna på att sitta stilla i båten. Månadssparar du kommer du köpa även på de billigare nivåerna vilket innebär att du får ett bra genomsnitt.
  • Vilken risk är du villig att ta? Det du alltid ska fundera på är vilken risk du är villig att ta med pengarna. Ett långsiktigt sparande kan du ta mer risk med, medan ett kortsiktigt sparande behöver du begränsa risken på. Se över din risknivå och fundera på vad som passar dig bäst just nu.

Vardagsekonomen kommenterar 

Så kan du förbereda dig:

När framtiden är oviss kan det vara klokt att planera för det värsta och hoppas på det bästa. Så försök redan nu bygga upp en buffert och tänk ut en plan för hur du kan klara av en vardagsekonomi med kraftigt höjda priser på både el och drivmedel. Då blir du mer motståndskraftig mot de negativa effekter som kriget kan ha på din ekonomi.

Dela