Skatteverket granskar uthyrning

Skatteverket granskar uthyrning extra hårt

Skatteverket granskar uthyrning extra hårt

Den här veckan kan du läsa om att regeringen reviderar upp BNP-prognosen för 21/22, och svenskarna tror att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Skatteverket granskar uthyrning

Under pandemin har marknaden för att hyra ut fritidsbostäder exploderat. Nu vill Skatteverket kontrollera de som inte har redovisat detta, eller har redovisat men för lågt belopp. I år kommer de därför att granska uthyrning av privatbostäder extra hårt.

Magnus kommenterar:
- Hyr du ut ditt semesterboende har du rätt till ett schablonavdrag på 40 000 kr. Utöver det får du dra av 20 procent av hyresintäkten. Detta innebär i praktiken att du får hyra ut för 50 000 kronor utan att betala skatt. All vinst utöver det ska skattas med 30 procent. Det här kan du läsa mer om på Skatteverkets hemsida.

Ekonomins motståndskraft imponerar

BNP-prognosen för 2021 och 2022 reviderades upp av regeringen till 3,2 respektive 3,8 procent. ”Den svenska ekonomins motståndskraft imponerar i en jämförelse med andra europeiska länder” säger Magdalena Andersson, finansminister. Arbetslösheten släpar lite och väntas falla tillbaka först under 2022.

Magnus kommenterar:
- Som på många andra ställen runt om i världen har stimulanserna gett effekt. Framför allt har tillverkningsindustrin ångat på bra, jämfört med tjänstesektorn. Vissa branscher är fortfarande hårt utsatta så som restaurang och hotell. Den stora diskussionen just nu är när man ska börja driva en hårdare skattepolitik för att minska budgetunderskotten.

Svenskarna tror på fortsatt uppgång för bostadspriser

I april steg SEB:s boprisindikator till 63 från 61 i mars. Indikatorn visar skillnaden mellan de som tror på stigande priser och de som tror att priserna kommer att falla. Andelen som tror på stigande priser är 69 procent och de som tror på sjunkande priser är 6 procent.

Magnus kommenterar:
- Den stora efterfrågan och det begränsade utbudet gör att avsluten är snabba och priserna drivs upp. Trenden med stigande bostadspriser gäller hela landet, men priserna har gått upp mer i storstäderna. En risk med stigande bostadspriser är att belåningsgraden ökar och känsligheten i privatekonomin blir större. Om exempelvis inflationen kommer i gång ordentligt kommer Riksbanken att höja räntan – och det drar med sig boräntorna. Har du en hög belåning kommer dina räntekostnader att dra i väg. Därför är det viktigt att det finns utrymme i din privatekonomi för räntehöjning.