5 tips vid vård av sjukt barn (VAB)
Om du har barn kommer du förr eller senare drabbas av VAB som står för vård av barn. När man vabbar får man en ersättning från Försäkringskassan istället för lön från arbetsgivaren. Här är 5 tips för att klara VAB-tiden.
När du stannar hemma från ditt arbete och anmäler VAB till Försäkringskassan, får du en ersättning som är upp till 80 % av din lön som kallas för tillfällig föräldrapenning. Det finns ett tak på hur mycket du kan få och om du använder dig av Försäkringskassans räknesnurra som heter Kassakollen kan du se vad just du kan få ut i ersättning.
Du kan som mest få ersättning under 120 dagar per år och barn för vård av sjukt barn. Dessa VAB-dagar kan delas med den andra föräldern.
1. Vänta inte med att anmäla
Försäkringskassan har en bryttid som är den 15:e varje månad. Detta betyder att om du anmäler VAB innan den 15:e så får du utbetalning redan den 25:e samma månad. Anmäler du efter den 15:e, blir det utbetalning den 25:e nästkommande månad.
2. Dela på vabben om det är möjligt
För att minska på den ekonomiska påverkan för dig som förälder kan ni om ni är två föräldrar dela upp vabben. Om ni väljer att dela upp och avlösa varandra under en arbetsdag, kan du idag vabba 75 %, 50 %, 25 % eller 12,5 %. Ett annat sätt att vabba är ni som föräldrar tar varannan dag om detta är möjligt.
Bra att veta - Den som vabbar får inte bara en lägre lön i samband med VAB, den får också lägre pension. Därför är det bra om man som föräldrar delar på vabbandet, så att den ena föräldern inte behöver ta hela den ekonomiska smällen både nu och när det är dags att gå i pension.
3. Om du inte kan vara hemma och vabba
I de fall du själv eller den andra föräldern inte kan vara hemma från arbetet och vabba, kan en släkting eller vän gör det åt er istället. Hos försäkringskassan finns mer info om hur du som inte är barnets förälder går tillväga för att ansöka om VAB.
4. Var hemma tills barnet är friskt
Det kan vara lockande att låta barnet gå tillbaka till förskolan eller skolan även om de inte är fullt friska, men kanske pigga nog. Detta kan medföra att ditt barn smittar ned andra barn. Om andra föräldrar gör likadant, kan det vara så att ditt barn insjuknar igen efter att tag. Var därför hemma tills barnet är fullt friskt - det tjänar du på i längden.
5. Vobba
Idag är det många som har möjlighet att arbeta hemifrån och om barnet inte är så sjukt att det behöver din hjälp, utan det räcker att du finns närvarande hemma. Det kallas då att man vobbar när du är hemma för vård av barn, men arbetar samtidigt. Om din arbetsgivare är okej med detta kan du på så sätt undvika den ekonomiska påverkan som VAB har på ekonomin.