Familj går på en solig villagata

Så lär du ditt barn att hantera pengar

Det bästa sättet för barn att lära sig om privatekonomi är att få ansvar för en egen pott pengar. Här är Magnus Hjelmérs förslag på hur barnet kan få växa med ansvaret över sin ekonomi, år för år.

6-8 år – börja med veckopeng

I sexårsåldern brukar det passa att börja med veckopeng. Prata om vad den ska räcka till, som godis och glass. Läs också om hur mycket veckopeng barn får idag.

Om ditt barn spelar spel där man samlar spelvaluta för att ”köpa” saker i spelet kan det också vara ett sätt att öva sig i att hushålla med pengar.

8-10 år – sätt upp sparmål

I takt med att veckopengen höjs kan du börja lägga till fler saker som pengen ska räcka till, exempelvis spelvaluta.

Uppmuntra gärna barnet till att sätta upp sparmål. Det kan till exempel vara leksaker eller utrustning som barnet önskar sig. Ett sätt att komma snabbare till målet kan vara att utföra olika typer av uppgifter hemma för att tjäna extrapengar.

Ta hjälp av en ekonomiapp för barn, till exempel Gimi. Där kan barnet både följa sitt sparande och föreslå uppgifter.

Låt gärna barnet hjälpa till med att handla mat för att börja bygga en känsla för sakers värde.

10-12 år – prata Swish-regler

Runt tioårsåldern är det lagom att gå över till månadspeng och skaffa eget bankkort till barnet. För många barn är det svårt att få pengarna att räcka hela månaden. Hjälp barnet genom att räkna om till ”veckopeng”, vad som får gå åt varje vecka.

Låt barnet göra sina egna misstag. Det kan vara svårt att se på när månadspengen går till leksaker av dålig kvalitet, eller prylar som du vet att barnet kommer tröttna på, men det är en viktig del av lärandet.

Sätt redan nu upp regler kring swishande! Om du skickar ständig påfyllning lär sig barnet att pengarna aldrig tar slut på riktigt. Då gör du både dig själv och barnet en björntjänst. Läs mina tips om hur man bryter ett swish-beteende.

13-15 år – uppmuntra till att tjäna extrapengar

Växla upp ansvaret genom att låta tonåringen ta hand om inköp av sina egna kläder och annat nödvändigt i tonåringens vardag. Gå igenom tillsammans vad klädbudgeten ska räcka till och vilka saker som måste ingå.

I takt med att intresset för dyrare prylar växer kan du uppmuntra till att tjäna extrapengar, till exempel genom att sitta barnvakt eller klippa gräset hos grannar.

Prata hemma om vad familjens pengar går till, exempelvis hur stor del av lönen som går till boende och mat. Det hjälper barnet att bygga sin känsla för privatekonomi.

16-18 år – sätt sparmål på längre sikt

I den här åldern börjar de flesta med sommar- och extrajobb. Då kan det passa bra att prata med tonåringen om större sparmål och om sparande på längre sikt, som körkort eller bosparande. Finns det en deadline för sparmålet? Prata tillsammans om hur tonåringen kan lägga upp sparandet för att lyckas.  

Hjälp tonåringen att starta egna sparkonton för sina olika sparmål. Det brukar vara kostnadsfritt. Se bara till att det är ränta och insättningsgaranti på kontona.

Så där!

Nu har ditt barn fått en bra introduktion i att hushålla med pengar, prioritera utgifter, spara och planera sin ekonomi. Det blir en bra grund inför vuxenlivet!

Dela