Barn leker med spargris och räknar mynt

Varannan vecka-liv – hur delar ni rättvist på kostnaderna för barnen?

Varannan vecka-liv – hur delar ni rättvist på kostnaderna för barnen?

Många nyseparerade föräldrar funderar på hur man ska dela upp kostnaderna för barnen. Här pratar Malin Bergström, barnpsykolog och medgrundare till Varannan vecka-appen, med vår vardagsekonom Magnus Hjelmér om hur man får till en rättvis kostnadsfördelning. 

Malin Bergström: När barnen ska bo 50/50 hos föräldrarna är ett vanligt resonemang att man också ska dela 50/50 på det ekonomiska. Konkret skulle det kunna betyda att man sätter in samma summa på ett gemensamt konto.

Magnus Hjelmér: Det där är intressant, för medan man fortfarande lever ihop kan ju kostnadsfördelningen se ut på olika sätt. Antingen delar man alla kostnader rakt av, som du nämnde, Malin. Då måste den som tjänar minst lägga en större del av sin inkomst på hushållskostnaderna.

Ett annat sätt, som kanske är det allra vanligaste, är att var och en bidrar utifrån inkomst. Om den ena av er tjänar 70 procent av inkomsterna i ert hushåll, så betalar den 70 procent av kostnaderna.

Det tredje alternativet är att man slår ihop alla inkomster i en helt gemensam ekonomi. Också det alternativet innebär ju att den som tjänar mest kommer bidra mer till hushållskostnaderna.


"Om man tidigare har fördelat kostnaderna procentuellt efter inkomst tycker jag att man ska försöka behålla samma fördelning efter separationen."


Malin Bergström: Vilken av de här lösningarna tycker du att man ska välja när man separerar för att det ska bli rättvist med kostnaderna för barnen?

Magnus Hjelmér: Jag tänker att när man plötsligt ska bekosta var sitt boende och hushåll själv, betyder det ökade kostnader för båda föräldrarna. Om man tidigare har fördelat kostnaderna procentuellt efter inkomst tycker jag att man ska försöka behålla samma fördelning efter separationen. Det betyder alltså att om vi två separerar och jag har en högre inkomst än du, så kommer vi till exempel fördela kostnaderna 70/30 mellan oss.

Malin Bergström: För mig som barnpsykolog är det ett otroligt tilltalande sätt att tänka, för det innebär att jag fortsatt tar 100 procent ansvar för mina barn och deras liv – även om jag bara bor med dem 50 procent av tiden.


"Undvik att hamna i diskussioner om vad saker får kosta eller när de ska köpas!"


Magnus Hjelmér: Som nästa steg skulle jag vilja rekommendera föräldrarna att göra en budget på de återkommande kostnaderna, som exempelvis busskort, mobilabonnemang, fritidsaktiviteter och vecko- eller månadspeng. Ett sätt är att ta hjälp av Varannan Vecka-appen, där det finns verktyg för både budget och ekonomisk fördelning. Det ger bra koll på på de löpande kostnaderna för båda parter.

Malin Bergström: När det kommer till enskilda köp, som ny vinterjacka eller gympadojor, är det viktigt att inte öppna för konflikter i onödan. Undvik att hamna i diskussioner om vad enskilda saker får kosta eller när de ska köpas! Då är det bättre att försöka hitta en balans, där ni båda har viss frihet att själva bestämma.


Tips för ett bättre samarbete: Prova Varannan vecka-appen! 

Med Varannan Vecka-appen samlar ni det praktiska kring barnen efter separationen – allt på ETT ställe. I appen ingår ett ekonomiverktyg som bland annat ger er koll på barnets ekonomiska behov samt vem som har köpt och betalat vad. Som kund i ICA Banken kan du testa appen Varannan Vecka kostnadsfritt i 60 dagar. (ord. pris per familj 89 kr/mån). 


Se filmen Att dela rättvist på kostnaderna för barnen efter separationen med Malin Bergström och Magnus Hjelmér. 

Fler artiklar och filmer om Varannan vecka-livet hittar du på sidan Varannan vecka-liv – experternas tips för ekonomin och samarbetet om barnen.