Försäkringar du behöver när du flyttar hemifrån – och de du ska undvika
Vilket grundskydd behöver man egentligen ha när man flyttar hemifrån? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på hur du ska försäkra dig när du startar ett eget hushåll.
Varför behöver man försäkringar?
För de flesta är det svårt att ha pengar undanstoppade så att ekonomin klarar stora oförutsedda utgifter, som längre sjukskrivning, vattenskador i lägenheten eller sjuktransport hem från semesterresan. Även mindre utgifter du inte hade räknat med kan vara svettiga att klara av, till exempel om du tappar laptopen i golvet eller cykeln blir stulen. Det gäller särskilt när man just har flyttat hemifrån och kanske inte har hunnit bygga upp ett buffertsparande.
De här försäkringarna tycker jag är självskrivna:
Hemförsäkring
Det är generellt en bra och bred försäkring. Förutom skydd för din bostad och dina saker, till exempel mobiltelefon och cykel, ingår ofta reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd i en hemförsäkring. Skulle du till exempel bli akut sjuk på semesterresan och behöver sjuktransport till Sverige kan det gå på hundratusentals kronor om du saknar hemförsäkring. Och om du råkar ut för en bedragare som tar lån eller krediter i ditt namn kan du få ersättning för rättegångskostnader. Läs mer om vad som brukar ingå i min artikel Måste man ha hemförsäkring?.
Viktigt att kolla upp när du jämför hemförsäkringar är reseskyddet och allriskdelen, som gäller för prylar som du tar med dig hemifrån, som laptopen eller sportutrustning. Gå gärna in på konsumenternas.se för att jämföra.
Det finns ingen lag som säger att du måste ha en hemförsäkring. Däremot kan det vara så att din hyresvärd, bostadsrättsförening eller bank kräver det för att du ska få hyra eller köpa en bostad.
A-kassa
Så snart du börjar jobba bör du gå med i en A-kassa. Den ger dig upp till 80 procent av din lön om du skulle bli arbetslös, upp till max 26 400 kronor per månad före skatt (för 2023). Om du inte är med i någon A-kassa riskerar du att stå utan en krona om du blir av med jobbet.
Inkomstförsäkring
Inkomstförsäkring fungerar som en tilläggsförsäkring till a-kassan. Har du ingen tycker jag att du ska skaffa en, till exempel via facket. Den kan vara helt avgörande för att du ska klara dig ekonomiskt om du till exempel blir sjukskriven en längre period.
Kom ihåg att gå in och uppdatera om du får löneförhöjning eller byter jobb, eftersom ersättningen baseras på dina uppgifter.
Sjuk- och olycksfallsförsäkring
Skulle du råka ut för skador eller sjukdomar som ger dig bestående men och påverkar din förmåga att jobba kan privatekonomin så klart påverkas ordentligt. Om dina föräldrar har tecknat en barnförsäkring till dig gäller den oftast upp till 25-årsdagen. Där ingår skydd vid sjukdom och olycksfall, till exempel kan du få en större engångsersättning vid ekonomisk invaliditet.
Har du inte någon barnförsäkring tycker jag att du ska satsa på en olycksfallsförsäkring. Glöm inte att jämföra olika olycksfallsförsäkringar – kollektivförsäkringar som erbjuds av facket är exempelvis ofta billiga, men kanske inte heller ger så mycket i ersättning. Kolla särskilt att det ingår skydd vid medicinsk och ekonomisk invaliditet.
Försäkringar du inte ska skaffa!
Det är väldigt vanligt att man blir erbjuden en specialförsäkring när man köper till exempel ny mobiltelefon eller laptop. Kom ihåg att du redan har skydd genom hemförsäkringen och konsumentskyddslagen. Oftast ingår det också en försäkring för elektronik och vitvaror i månadsavgiften för kreditkort. Det betyder att du riskerar att bli dubbelförsäkrad, men om något händer kan du ändå bara få ersättning från den ena försäkringen.