Rekryterarens tips för att söka jobb
Är du arbetslös, eller kanske helt ny på arbetsmarknaden? Här ger rekryteraren Annika Grundfors sina bästa tips för hur man söker jobb – och lyckas få det.
Att söka jobb innebär ofta motgångar, men med en plan och en positiv inställning har du bättre förutsättningar att lyckas i slutändan. Enligt Annika Grundfors, rekryterare på ICA Gruppen, är nyckeln att själv vara aktiv och nyfiken.
– Se det som ett heltidsjobb att söka arbete. Det finns alltid möjligheter, och med tid och ansträngning kommer du att hitta dem, säger Annika Grundfors.
En vanlig missuppfattning är att man ska kontakta HR-avdelningen på de företag man vill jobba hos. Istället är Annikas råd att synas i branschforum och lära känna nya människor.
– Prata med bekanta och med deras bekanta. Tveka inte att vara aktiv och ställa frågor på LinkedIn, till exempel vad som krävs för en viss typ av roll. Ju fler kontakter du får i en bransch eller på ett företag, desto större är dina chanser. Du kan bland annat få värdefull information om att ett företag ska utöka, eller att de kommer behöva en viss kompetens framöver, fortsätter Annika.
Annikas 5 söka jobb-tips!
1. Utöka ditt professionella nätverk
Delta i branschrelaterade evenemang, var aktiv på LinkedIn, ställ dina nyfikna frågor till dina kontakter som jobbar i branscher som intresserar dig.
2. Håll dig uppdaterad om branschtrender
Se till att du har koll på nya verktyg eller ny teknik i din bransch. Behöver du komplettera dina kunskaper för att bli mer intressant för arbetsgivare?
3. Sök aktivt och regelbundet
Håll dig aktiv i ditt arbetssökande, på olika jobbportaler och företagshemsidor. Ju fler genomarbetade ansökningar du gör desto större är dina jobbchanser.
4. Uppdatera och anpassa ditt CV
Utgå alltid från jobbannonsen. Vad är det som företaget efterfrågar? När du skriver din ansökan ska du lyfta fram dina erfarenheter, kompetenser och egenskaper som matchar. Även ideellt arbete i en förening kan vara relevant. Att skriva ”personligt brev” är däremot inte lika betydelsefullt som tidigare.
5. Förbered dig inför intervjun
Var beredd att beskriva din erfarenhet och hur den är relevant för den aktuella tjänsten. Se till att du är påläst om rollen och företaget, så att du kan förklara hur just du kan vara till nytta för just dem. Motivation och engagemang är viktigt. Om du visar att du vill och kan lära dig nya saker kan ”din potential” väga lika tungt som vissa meriter.
Vad borde du undvika när du byter jobb?
För den som har ett tryggt jobb sedan flera år kan det kännas osäkert att byta arbetsplats. Risken är större att råka ut för ”sist in först ut-principen” vid nedskärningar, inte minst i en lågkonjunktur.
– Självklart ska du undvika att byta från ett tryggt jobb till ett otryggt. Därför är det viktigt att göra research om det företag du är intresserad av. Titta på hur det går för företaget ekonomiskt, och hur det går för branschen som helhet. Försök också ta reda på om det är ett tryggt företag och hur anställningstryggheten ser ut, avslutar Annika.