Så slipper du få en betalningsanmärkning
Så slipper du få en betalningsanmärkning
Om du får en betalningsanmärkning ställer det till det ordentligt i privatekonomin under flera år. Som tur är finns det goda möjligheter att lösa problemet innan din skuld hamnar i Kronofogdens register. Här får du veta hur processen går till – steg för steg.
1. Fakturapåminnelse
När du missar att betala en faktura eller räkning i tid får du i de flesta fall en eller flera betalningspåminnelser med en extra avgift. Det är inte lag på att företag måste skicka påminnelser, men det anses vara ”god sed”.
Tänk på att du är ansvarig för att betala fakturan i tid, även om du inte har fått den. Det räcker att företaget kan visa att de skickat den. Har fått en felaktig faktura måste du protestera till företaget skriftligen. Använd gärna mejl, eftersom det är lättare för dig att bevisa vad du skickat och när.
2. Inkassokrav
Betalar du inte efter påminnelse går din faktura vidare till ett inkassoföretag, som skickar ett kravbrev till dig. Nu läggs ytterligare avgifter på.
Det är viktigt att du aldrig ignorerar ett inkassokrav! Även om du inte kan betala hela summan kan du få hjälp av inkassoföretaget att lägga upp en avbetalningsplan, så att du slipper en betalningsanmärkning.
Om du tycker att kravet är felaktigt behöver du snarast möjligt kontakta inkassoföretaget. Använd mejl och var noga med att spara all mejlkonversation och annat underlag som visar att du protesterat mot kravet.
3. Betalningsföreläggande hos Kronofogden
Om du varken betalar eller protesterar mot kravet går ärendet vidare till Kronofogden, som är sista instansen innan betalningsanmärkning. Här läggs även Kronofogdemyndighetens avgifter till på ditt betalningskrav och du får ett brev med ett betalningsföreläggande på hela skulden.
Skulle du inte ha agerat tidigare är det viktigt att du gör det nu! Du kan fortfarande betala din skuld inklusive avgifter, alternativt be om en avbetalningsplan, och slippa få betalningsanmärkning. Är kravet fel måste du meddela det till Kronofogden snarast, innan tidsfristen är slut. Efter det tar de beslut om du är betalningsskyldig eller ej.
4. Betalningsanmärkning
När Kronofogden tagit sitt beslut om att du har en obetald skuld läggs detta som en notering i myndighetens register – en betalningsanmärkning. Den kommer synas varje gång ett kreditupplysningsföretag hämtar information från Kronofogden, till exempel när du ska hyra en bostad, låna pengar, skaffa bankkort handla något på kredit eller teckna abonnemang. Eftersom många företag säger nej till personer med betalningsanmärkning kan det bli svårt att göra något av detta under de tre åren som betalningsanmärkningen ligger kvar.
Räcker inte pengarna till räkningen?
Då är det viktigt att du kontaktar företaget eller hyresvärden så snart som möjligt – innan sista betalningsdag. Många går då med på att lägga upp en betalningsplan. På det sättet kan du undvika förseningsavgifter och betalningsanmärkning.