Stärk din ekonomiska motståndskraft

Stärk din ekonomiska motståndskraft

Stärk din ekonomiska motståndskraft

Vi har väl alla hört hur viktigt det är att ha sparade pengar om något oförutsett händer? En buffert med ett sparat kapital är bra till så mycket mer än bara oförutsedda kostnader. Ett sparat reservkapital är också bra om man skulle få en minskad inkomst under en tid.

I goda tider har vi en tendens att blunda för tråkiga saker som kan inträffa och när vardagen rullar på, känns livet ganska bra.

Om livet vänds upp och ned och du skulle förlora ditt jobb, kan ett sparat kapital vara räddningen när det inte längre rullar in samma mängd slantar på kontot. Och i oroliga tider med ökad inflation och stigande priser är det också bra att stärka sin ekonomiska motståndskraft och förbereda sig på att ens kostnader kan öka.

Bygg upp ett ekonomiskt skydd

  • Gå med i A-kassan om du inte är det.
  • Skaffa en inkomstförsäkring om du inte är medlem i ett fackförbund där detta ingår i medlemsavgiften eller om du tjänar mer än taket i fackförbundets inkomstförsäkring.
  • Se över dina resvanor.
  • Månadsspara till en buffert.
  • Får du pengar över en månad innan löning, flytta över dem till buffertkontot.
  • Spendera inte pengar som du inte har.
  • Tjäna extra pengar genom att sälja saker du inte använder eller hyr ut saker du har.

Planera för högre utgifter

Vi har under en längre tid fått känna på högre elpriser än vad vi är vana med och framför allt i vintras. Bensin och dieselpriser har nått nivåer vi inte ens kunde drömma om tidigare, vilket ökat transportkostnaderna. Plånboken har också tunnats ut av högre priser på dagligvaror som mat och andra förbrukningsvaror.

Om du inte redan sett över din månadsbudget, bör du göra det nu. En stor kostnad i vardagsekonomin är bilen om du äger en sådan. Kör du mycket med den kan du fundera på om du kan ändra dina resvanor och dra ned på bilåkandet.

Varför inte ge cykeln en chans? Har du upp till 5 km till jobbet, kan du cykla med vilken cykel som helst utan några problem. Det ger bra motion och din plånbok kommer tacka dig.

Har du längre till jobbet, kan det vara intressant att investera i en elcykel, det är både hälsosamt och svettfritt att cykla elcykel. Om du skulle ha 15 km till jobbet och snittar 20 km/h med elcykeln, tar resan bara 45 min.


"I april 2021 kostade 1 liter bensin, 95 oktan ca 15,50 kr/liter. i augusti 2023 var priset ca 20,90 kr/liter.

En tankning på 50 liter har gått upp från 775 kr 2021 till 1 045 kr 2023, en ökning på ca 35 procent"


Starta ditt sparande redan idag

Ett buffertsparande ska du lätt kunna komma åt. Rekommendationen är att du sparar till en buffert på ett vanligt konto, gärna ett sparkonto som kan ge dig lite ränta på pengarna.

Öppna ett sparkonto och starta ett månadssparande på en lagom summa som du känner att du avvara varje månad, så att sparandet rullar på automatiskt. Kickstarta buffertsparandet genom att göra en utrensning av saker som du inte längre använder eller behöver och sälj dem. Stoppa in alla extrapengar på ditt buffertkonto.

Hur stort sparbelopp behöver man?

Det beror på hur din livssituation ser ut, hur du bor och hur dina månadsutgifter ser ut. För en bra grund rekommenderar vår vardagsekonom, Magnus Hjelmér att du har en buffert som kan täcka tre månader av dina månadsutgifter.

Sedan är det bra att tänka att man även ska ha utrymme i bufferten om något oförutsett händer, som att t.ex. kyl, frys eller tvättmaskin går sönder. Bor du i hus med eget värmesystem, är det en stor kostnad om värmepumpen ger upp och måste bytas ut, så husägare bör ha ett större sparat kapital.