Löv

Lär dig jämföra fonders hållbarhet!

I ICA Bankens fondlista kan du klicka på + för att hitta länken till detaljerad info om varje fond. Under rubriken Hållbarhet i pop up-fönstret hittar du hållbarhetsinformation från den oberoende tjänsten Morningstar. Här får du veta mer om fonders hållbarhet och vad de olika skalorna betyder.

Bli en fena på att jämföra fonders hållbarhet

Även om det kan kännas förvirrande med alla olika hållbarhetsskalor och rankingar som listas i fondinformationen är det egentligen bara två olika saker du behöver ha koll på: globerna och lövet. De övriga måtten och skalorna visar hur man kommit fram till dessa två.

Hållbarhetsbetyget (1-5 glober)

Globerna är kanske den hållbarhetsrankning av fonder som flest av oss känner igen. De visar hur bra bolagen som ingår i fonden är på hållbarhet sammantaget. Att en fond saknar glober kan bero på att Morningstar inte har kunnat analysera dem tillräckligt, eller att fonden i sin tur innehåller andra fonder.

Tänk på!

Globerna jämför bara fonderna inom en och samma fondkategori, men hållbarhetsarbetet kan skilja mycket mellan olika fondkategorier. Det betyder att en hållbar fond i kategorin Etik- och miljöfonder kan få ett färre glober än en ”vanlig” fond i en annan kategori, där man inte kommit lika långt i hållbarhetsarbetet. Därför är det viktigt att bara jämföra fonder inom en och samma kategori.

Det är också viktigt att komma ihåg att hållbarhetsbetyget inte tar hänsyn till fondens värdeutveckling eller risknivå, utan just hållbarheten.

Vad betyder de andra skalorna?

Under globerna i pop up-fönstret finns mer information om hållbarhetsbetyget:

  • Procentuell ranking (skala 1-100) – jämfört med andra fonder i samma kategori
    Den här skalan visar var fonden ligger jämfört med de andra i sin kategori. För att få fem glober måste den vara bland de tio hållbaraste procenten, alltså inom 1-10 på skalan.
  • Hållbarhetsrisk (skala 0-50) – jämfört med alla fonder i alla kategorier 
    Här mäts ESG-riskerna med en grönröd skala, oavsett fondkategori. ESG är en förkortning för Environmental, Social and Governance, alltså socialt och miljömässigt ansvarstagande. Om fonden investerar i företag som tar ansvar i de här frågorna blir hållbarhetsriken låg och hamnar långt ner på den gröna delen av skalan. Det här betyget påverkar också hur många glober en fond kan få. En fond som hamnar på 40 eller högre på riskskalan kan till exempel aldrig få mer än en glob. 

Morningstars CO2-riskmätare

Lövet – ”Låg CO2-risk”

Vill du vara säker på att fonden du sparar i gynnar klimatet ska du hålla utkik efter det gröna lövet. För att fonden ska få använda "Låg CO2-risk"-lövet krävs att fonden har låg ”exponering mot fossila bränslen” och ett lågt ”CO2-riskvärde”. De visas som skalor, oavsett om fonden förtjänar lövet eller inte.

CO2-riskvärde

CO2-risken beräknas på hur bra företagen i fonden beräknas klara omställningen till lägre koldioxidutsläpp framöver. Skulle fonden exempelvis ha stora investeringar i kol- och oljebolag som inte har några planer på att ställa om sin verksamhet hamnar den högt upp på CO2-riskskalan. För att få gröna lövet måste fonden ligga under 10 på skalan. 

Exponering mot fossila bränslen

Den här mätaren visar hur i vilken grad fonden investerar i företag som har en stor ”exponering mot fossila bränslen”, till exempel kol- och oljeföretag, flygbolag eller cementtillverkare. Om exponeringen är max 7 procent kvalificerar sig fonden för att få det gröna lövet.

Vad baseras mätningarna på?

Innehållet i alla fonder screenas av det oberoende analysföretaget Sustanalytics. De utvärderar företagens ESG-risk, alltså hur de ligger till när det gäller socialt och miljömässigt ansvarstagande, och beräknar koldioxidmåtten.

Läs också om hur ICA Banken tar ansvar

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Dela