Se upp för bluff-SMS
Runt Black Friday och jul ökar mängden sms med erbjudanden och bekräftelser av olika slag, men också mängden bluff-sms. Här får du veta hur bedrägeri-sms kan se ut och hur du undviker att bli lurad.
Numera får vi sms från både myndigheter och företag med bekräftelser, information och erbjudanden. Det här utnyttjas av bedragare, som kan manipulera avsändaren och telefonnumret så att det ser som ut som exempelvis bankens, polisens eller ett företags.
Gemensamt för bluff-sms är att de innehåller en länk eller ett telefonnummer. När du klickar på länken eller ringer numret verkar allt vara i sin ordning, men i själva verket är webbsidan en förfalskad kopia och numret leder direkt till bedragarna. Målet är att få tillgång till dina privata uppgifter, ditt BankID eller att få dig att betala för någonting du inte har köpt.
Tänk på!
Att få ett bluff-sms är inte farligt i sig, så länge du inte agerar på det som bedragaren uppmanar dig att göra.
4 råd för att undvika att bli lurad
- Klicka inte på länkar och ring inte telefonnummer i sms
- Lita inte på avsändare eller webbsidor, även om de ser äkta ut
- Gå in på företagets eller myndighetens ordinarie webbsida för att hitta kontaktuppgifter
- Använd appen Mina paket eller transportörens egen app för att följa paketleveranser och göra val
Några vanliga exempel på sms-bedrägerier
- ”Ett stort transportföretag” meddelar att ditt paket är på väg. Du ombeds att verifiera din adress med BankID eller erbjuds hemkörning mot en mindre tilläggsavgift.
- ”En elektronikkedja” bekräftar ditt köp av en exklusiv mobiltelefon. När du ringer numret i sms:et säger personen att du har blivit utsatt för ett bedrägeri och att du behöver identifiera dig med Mobilt BankID för att avboka köpet.
- ”En butikskedja” skickar ett fint reaerbjudande som bara gäller idag. När du klickar på länken kommer du till en förfalskad webbsida där du luras att ge bedragarna dina person- och kortuppgifter.