Vad händer i kroppen när vi uppmanas att "skynda fynda"?
I reatider är det vanligt med budskap som ”superdeal – bara idag”, ”4 h 35 min kvar på erbjudandet” eller ”endast 2 kvar till detta pris”. Alla dessa exempel triggar oss att köpa först och tänka sedan. Magnus Hjelmér, ICA Bankens vardagsekonom, och John Eloff, chefspsykolog på BlueCall berättar om varför och hur vi kan motstå impulserna.
Mekanismerna bakom impulsköp
– En hel del forskning visar att åtminstone hälften av alla köp är impulsköp. Enkelt uttryckt handlar det om två övergripande mekanismer. Den första är vår drift att vilja göra ett avslut. Det tar helt enkelt för mycket energi av oss att välja, värdera och fundera, berättar John Eloff, chefspsykolog på BlueCall.
Stress som ger positiva kickar
– Den andra mekanismen triggas igång när du ser en tidsbegränsning på ett bra pris, eller ett begränsat antal av en vara som kan ta slut. Hjärnan förväxlar stresskänslan med att du är så intresserad av varan att du blir uppjagad. Stressen ger dig en positiv kick och minskar din förmåga att tänka rationellt, fortsätter John.
Rädsla att alla andra får mer
– En annan instinkt som företag och butiker använder sig av är vår FOMO – ”fear om missing out”. Eftersom vi människor är flockdjur är det viktigt för oss att inte känna oss utanför. Kanske minns du känslan när du saknade den nya prylen som alla andra barn i skolan hade? Det känns helt enkelt tryggare att köpa ”innan det är för sent” och alla andra har gjort fynd utom du, menar John.
Smarta kap eller dyrköpta misstag?
– Visst finns det goda möjligheter att spara pengar på rean, till exempel på varor som du behöver och har budgeterat för. Men om det slinker med ett och annat av bara farten är risken stor att du gör av med mer pengar än du tänkt – och på sådant du egentligen inte behöver. Vår undersökning* visar att nära 50 procent av svenskarna spontanhandlar på Black Friday-rean, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.
4 reatips från ekonomen och psykologen
Här är Magnus och Johns bästa tips för att hålla huvudet kallt och reashoppa smart.
1. Gör research
Läs på i god tid, så att du vet vilka varor eller modeller du är ute efter. Jämför funktioner och priser. Då är risken mindre att du luras av erbjudanden och reapriser som egentligen inte är så förmånliga.
2. Sätt en maxbudget
Bestäm i förväg hur mycket pengar du som mest får göra av med. Undvik att köpa nu och betala sedan.
3. Håll dig till din lista
Förbered dig på att du kommer se massor av lockande reaerbjudanden. Gör det till en sport att bara handla det du bestämt på förhand.
4. Handla när du är i balans
Forskning pekar på att vår tendens att impulshandla också påverkas av hur vi mår i stunden och i livet. En bra strategi för att minska onödiga impulsköp är att se till att du är utvilad, mår bra och är nöjd med dig själv. Då har du inte samma behov av den snabba belöning som ett impulsköp kan ge.
Samtalsterapeut online via BlueCall
När du har ICA Bankens låneskydd eller någon annan försäkring hos ICA Försäkring ingår tre kostnadsfria samtalstillfällen med en terapeut per år, via appen BlueCall. BlueCall är en tjänst som erbjuder digitala stödsamtal med en samtalsterapeut via chatt eller röstsamtal. Du är alltid anonym och väljer själv om du vill ringa eller chatta.
*) Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av ICA Banken i oktober 2024.