Lockpriser är tillbaka
Det råder inget tvivel om att lockpriserna på bostadsrätter är tillbaka. 2011 gjordes en insats för att komma rätta med problemet med lockpriser, man införde så kallat accepterat pris. Det hjälpte föga och nu är skillnaden mellan utgångspris och slutpris större än på länge.
Accepterat pris
Accepterat pris innebar att priset som angavs i bostadsannonsen låg på en nivå som säljaren var villig att acceptera som slutpris. Det märktes en tydlig effekt på marknaden och skillnaden mellan utgångspris och slutpris för totala landet sjönk med fyra procent direkt. I stor-Stockholm var motsvarande siffra sju procent och med största sannolikhet långt mer i centrala Stockholm.
En intressant detalj i den situationen är att det var mäklarna själva som var drivande i frågan och konstruerade lösningen med accepterade priser. Lösningen som i stort sett ingen mäklare använder sig av idag då de flesta gått tillbaka traditionella utgångspriser.
Utgångspris vs slutpris
Så här ser utvecklingen ut mellan utgångspris och slutpris sedan 2011 till slutet på 2016.
Utvecklingen går åt fel håll som ni ser i diagramet. Den som drabbas hårdast av detta är så klart köparen som lägger ner tid och energi för att gå på visning, fixa med lånelöfte med mera för att sedan se priserna dra iväg och har man otur slutar kalaset i övre gränsen för vad ekonomi klarar. Det är dåligt av mäklarkåren att inte kunna göra mer exakta bedömningar av utgångspriset.
Mäklare prickas
I en granskning som Fastighetsmäklarinspektionen gjorde i januari 2017 granskades sammanlagt 21 mäklare och i december fick sju av dem var sin varning. De hade samtliga ”systematiskt använt sig av lockpriser”. En mäklare prickas för 34 av 38 granskade affärer, en annan i 25 av 30. I genomsnitt har priserna ökat med 12 procent i riket som helhet under 2016. Det här innebär att du kanske får se dig om på objekt som har ett lägre utgångspris än vad du tidigare tänkt för att inte råka ut för en otrevlig överraskning när det är dags att lägga bud.
Lycka till!