Seniorlån
Seniorlån
När man gått i pension är det många som vill fixa och renovera hemma. Om man inte sparat undan en buffert medan man jobbade, så tittar man kanske på att finansiera renoveringen eller det man vill göra hemma med ett lån. Seniorlån är något som några banker börjat marknadsföra, men vad innebär egentligen ett seniorlån?
Låna pengar som pensionär?
Ju äldre man blir, desto svårare kan det vara att få ett lån. Men något som börjat marknadsföras igen av ett fåtal banker är seniorlån eller pensionärslån. Det kan låta lockande att ansöka om ett sådant, men då kan det vara bra att veta att de skiljer sig från vanliga bolån och privatlån.
Ett seniorlån innebär att ett kapital frigörs i form av en kredit, där den egna bostaden som man äger (bostadsrätt eller friköpt hus) utgör säkerheten och sätts som pant.
Ingen ränta eller amortering?
Man betalar ingen ränta eller amorteringar, vilket kan låta bra. Men räntan läggs istället löpande till ditt seniorlån. Den totala skulden betalas först den dag du kanske själv väljer att lösa det, om du säljer din bostad eller vid dödsfall.
I händelse av dödsfall innebär det att arvet till efterlevande minskar eftersom banken kommer vilja ha tillbaka det utlånade beloppet plus ränta för den tid man haft seniorlånet.
Räntan på seniorlån är flera gånger högre än för ett vanligt bolån. Det här gör att skulden växer snabbt något som ofta blir väldigt dyrt i slutänden. Jag tycker man ska utvärdera seniorlånen och i första hand försöka hitta andra lösningar.
Alternativ till seniorlån om du vill låna som pensionär
- Jämför olika bankers lånevillkor och kolla med andra banker om de erbjuder ett vanligt banklån, det kommer du spara pengar på. Är det någon i hushållet som fortfarande jobbar så ökar chanserna.
- Flytta till en billigare bostad. Behöver du den ytan du har idag? Många gånger klarar vi oss på mindre bostadsyta, det kanske känns som en främmande tanke men utvärdera den en gång till. Att sälja en bostad och köpa en billigare är ett bra alternativ till att teckna ett seniorlån.
- Låna via barnen. En lösning kan vara att barnen tar ett lån med föräldrarnas hus som säkerhet. Lånebeloppet kan sedan lånas ut till föräldrarna mot en revers där beloppet motsvarar räntan för lånet. Den anhörige bör sannolikt bli minoritetsdelägare i bostaden och här kan en del juridisk hjälp krävas.
Förbundet SPF Seniorerna har i en uträkning kommit fram till att ett seniorlån kan bli 4,5 gånger så dyra som ett vanligt bostadslån.
Checklista innan du tar ett seniorlån
- Kontrollera om det finns andra alternativ än seniorlån. Exempelvis ett vanligt banklån, låna via barnen eller se över om du kan flytta till ett billigare boende.
- Kontrollera vad lånet verkligen kostar över tid, exempelvis 5, 10 eller 20 år.
- Kolla upp om lånet avdragsgillt löpande eller först vid en försäljning
- Behöver du betala ränteskillnadsersättning om du löser lånet i förtid?
- Hur påverkas eventuella framtida arv? Ta juridisk hjälp om du har svårt lösa ut ekvationen, det lönar sig ofta.