Ett barn på stranden

Ekonomiska do’s and don’t’s på din höstlovsresa

Ekonomiska do’s and don’t’s på din höstlovsresa

När barnen är lediga från skolan passar många på att resa utomlands. Oavsett vart du åker vill du förmodligen få pengarna att räcka så länge som möjligt. Vi har samlat våra bästa do’s and don’t’s för en både ekonomisk och trygg höstlovsresa.

Gör det här:

Se till att reseförsäkring ingår när du köper resan.

Köper du din resa med ett bank- eller kreditkort, finns det en chans att en reseförsäkring ingår. Oftast ger en sådan försäkring ett tillräckligt skydd, som ett komplement till din hemförsäkring. Vill du ha ett extra skydd, läs på och betala bara för det du verkligen behöver. Om du betalar resan med ett av våra bankkort, ingår alltid en Mastercard reseförsäkring.

Välj lokal valuta när du betalar med kort

När du betalar med kort utomlands får du ofta frågan om du vill betala i lokal valuta eller svenska kronor. Välj alltid lokal valuta, då vet du att du får en bra växlingskurs. Betalar du med ett av våra kort, gäller Mastercards växlingskurs vid köp utomlands.

Skaffa kontanter i rätt valuta inför resan

Beroende på vart du ska, kan behöva kontanter till taxiresor, marknader och dricks. Växlar du pengar hemma innan du åker, har du full koll på valutakurs och avgifter och kan se till att inte betala onödigt mycket.

Undvik det här:

Betala onödiga uttagsavgifter.

Många utländska banker tar ut avgifter för uttag i automater. Dessutom finns det ofta begränsningar i hur mycket pengar du kan ta ut varje gång. I länder där utflykter, middagar och taxiresor betalas kontant, kan uttagsavgifterna rusa iväg. Många svenska banker tar dessutom ut en extra avgift för uttag med deras bankkort, som läggs ovanpå den lokala bankens avgift.

ICA Banken tar ingen uttagsavgift inom EU vid automatuttag i Euro. För annan valuta än Euro inom EU och automatuttag i resten av världen tar vi en uttagsavgift på 20 kr. När du använder kortet utomlands tar vi ett växlingspåslag på 1,65 %1.