Sparande
De flesta vet att det är bra med sparande, men vad är det bästa sättet att göra det på? Här läser du om olika sparformer, hur man kan tänka vid fondsparande och fler av våra bästa spartips
Senaste inläggen
Fondsparande är ett alternativ till att spara pengar på sparkonto. Det lämpar sig för ett sparande på längre sikt. Här kan du se vilka fonder som våra kunder köpte mest den senaste månaden.
Läs mer
Att betala av på bolånet i stället för att sätta in pengar i sitt sparande – det är något som många frågar om när ekonomin är orolig och räntorna höga. Under vissa förutsättningar kan amortering vara mer lönsamt än att spara eller investera dina pengar. Här tar vi en snabbkoll på hur du kan fatta ett klokt beslut.
Läs mer
Mer än fyra av tio säger att pruta eller förhandla är den ekonomiska färdighet som de är sämst på, enligt vår undersökning. Men hur bra du lyckas pruta eller förhandla beror på dina argument och hur väl förberedd du är. Här ger Vardagsekonomen sina tips på hur du blir en vass förhandlare.
Läs mer
Som fondsparare kan det kännas jobbigt när börskurvan åker jojo och ditt sparande kan tappa flera procent i värde på en enda dag. Hur ska man egentligen göra vid ett börsfall, ska man sälja sina fonder, byta fonder eller fortsätta som vanligt?
Läs mer
Säger ditt barn att kompisarna får mer i veckopeng? Här ser du hur mycket pengar föräldrar ger i snitt. Du får också Vardagsekonomens tips på hur man ska tänka kring veckopeng och när det passar att börja.
Läs mer
Funderar du på hur mycket du ska spara varje månad och vad sparar egentligen andra i min ålder? Du ska egentligen inte jämföra dig själv med andra eftersom vi alla har olika ekonomiska förutsättningar. För att stilla din nyfikenhet har vi ändå tagit reda på lite kring detta.
Läs mer
Det är oattraktivt att en partner har dålig koll på ekonomin. Det tycker 6 av 10 svenskar i ICA Bankens undersökning. Här får du veta vilka ekonomiska färdigheter du ska satsa på för att bli hetare och hur du tränar upp dem.
Läs mer
Ett långsiktigt sparande till barnbarn kan ge bra utdelning tack vare ränta-på-ränta-effekten. Här guidar vardagsekonomen Magnus Hjelmér i hur du väljer sparform och fonder, samt vad du behöver tänka på juridiskt.
Läs mer
Alla vet att man borde spara, men tröskeln för att komma igång kan kännas väldigt hög. Känner du att du varken har tid eller ork att sätta dig in i olika sparformer eller smarta investeringar? Då är de här tipsen för dig!
Läs mer
Albert Einstein kallade ”ränta-på-ränta-effekten” världens åttonde underverk och den starkaste kraften i universum. Om det är sant vet jag inte, men att det kommer att göra underverk för din ekonomi – det är jag säker på!
Läs mer
Jag får ofta frågor om aktier och fonder, och om hur man kommer igång på börsen. Mitt råd är att fundera på hur mycket tid och energi du är beredd att lägga, men också hur länge du vill spara och vilken risk du är beredd att ta. Det är nämligen avgörande för vilka investeringar du ska satsa på.
Läs mer
Våra tre fonder Modig, Måttlig och Varlig får nu sällskap av en fjärde fond som heter ICA Banken Räntefond. Som namnet talar om, handlar det om en räntefond som är en fond med lägre risk.
Läs mer
Hur hållbara är egentligen hållbara fonder och hur ska man kunna jämföra dem? Den frågan är grunden till nya EU-regler kring investeringar som stegvis införts från 2021 och framåt. Målet med de gemensamma reglerna är bland annat att det ska bli lättare för dig som sparare att jämföra fonder mot varandra och kunna se vad hållbarheten i olika fonder faktiskt går ut på.
Läs mer
Vad betyder att en fond är hållbar? Hur vet jag vilka fonder som är hållbara? Och hur kommer jag igång med att spara hållbart? Här ger Vardagsekonomen svaren.
Läs mer
Du som är mitt i livet har goda möjligheter att se till att du får bra livskvalitet och en trygg ekonomi efter pensionen. Här är vardagsekonomen Magnus Hjelmérs bästa tips för dig som är född på 70-talet.
Läs mer
Är du sugen på att flytta till egen lägenhet? Då är det dags att räkna på vad pengarna behöver räcka till, både i samband med flytten och löpande varje månad. Här ger vardagsekonomen Magnus Hjelmér en bra överblick över alla olika kostnader.
Läs mer
Vi har väl alla hört hur viktigt det är att ha sparade pengar om något oförutsett händer? En buffert med ett sparat kapital är bra till så mycket mer än bara oförutsedda kostnader. Ett sparat reservkapital är också bra om man skulle få en minskad inkomst under en tid.
Läs mer
Har du tio år kvar till pensionen, eller kanske mindre än så? Lugn, det finns fortfarande mycket att göra för att förbättra ekonomin efter pensionen. Här ger Vardagsekonomen sina bästa tips för dig!
Läs mer
Vad lagen säger om ert sparande och hur det ska fördelas vid en bodelning skiljer sig mycket åt beroende på om ni är gifta eller sambo. Här får du veta mer.
Läs mer
En förutsättning för att lyckas med ekonomin är att du har koll på dina inkomster och utgifter. När du ser var du kan spara in pengar blir det enklare att få till sparandet – både till dina sparmål och som ekonomisk krockkudde vid oväntade utgifter.
Läs mer
Vardagsekonomen ger tips om hur du kan planera pensionsuttag och sparande för att få ut det mesta av din ekonomi som pensionär.
Läs mer
Hur man ska fördela sitt sparande är inte alltid enkelt. Här får du tips på upplägg och hur mycket du bör lägga undan till sparande varje månad.
Läs mer
Att hållbara fonder bidrar till hållbar utveckling har du säkert hört förut. Men på vilket sätt kan ditt fondsparande göra skillnad, mer konkret? Vi bad Alexander Jansson, vd och fondförvaltare på CB Fonder, berätta om hur deras Svanenmärkta Save Earth Fund arbetar.
Läs mer
Fondsparande kan vara ett sätt för dig som privatperson att bidra till lösningar på energikrisen och samtidigt få bra utdelning på dina sparpengar. Här berättar vi om fonder som är inriktade på förnybar energi och miljöteknik.
Läs mer
Om du är intresserad av att fondspara med låg risk kan räntefonder vara något för dig. Nu har vi lagt till nya räntefonder i vår fondlista. Här får du veta mer om dem.
Läs mer
Vill du vara med och lösa globala miljöproblem? Genom att spara i Save Earth Fund satsas dina pengar i vattenhantering, miljöteknik och förnybar energi.
Läs mer
Hur fungerar det här med jämkning? Det finns vissa som vinner på att jämka mer än andra, jag reder ut vem det är mest lönsamt för.
Läs mer
Jag tycker alla ska göra en hushållsbudget. Det är bästa sättet att få en bra överblick av hushållets hela ekonomi. Här går jag igenom hur man gör en budget och hur du kan använda den för att förbättra din ekonomi.
Läs mer
Hösten är här, hög tid att börja rensa och städa undan allt efter sommaren… Men också ett ypperligt tillfälle att se över sin ekonomi. Vi närmar oss några stora readagar och julfirande som ofta tär lite extra på privatekonomin, då kan det vara skönt att veta att man spara/tjänat i en extra slant.
Läs mer
Ett bröllop med efterföljande bröllopsfest är kanske den dyraste festen som ni kommer att ordna. Givetvis finns det allt ifrån enklare bröllop som inte kostar skjortan till mer grandiosa bröllop som kan gå på hundratusentals kronor.
Läs mer
En Sifoundersökning gjord 2022 visar att 39 procent tänker lägga hela eller delar av skatteåterbäringen på ett sparkonto utan ränta. 15 procent brukar spontanshoppa upp hela återbäringen. Men hur ska man tänka kring skatteåterbäringen i år, med tanke på omvärldsläget? Här är mina bästa tips!
Läs mer
Nästan hälften – 46 procent – av kvinnor i åldern 30–49 år som lever i en relation, säger att deras inkomstbortfall på grund av till exempel VAB, föräldraledighet och deltidsarbete, inte kompenseras i relationen. Det kunde vi se i vår rapport Svensken och relationsekonomin från 2021, som bygger på intervjuer med ca 1 000 svenskar.
Läs mer
Nu kan vi presentera en nyhet med starkt hållbarhetsfokus i fondlistan. Det är Swedbank Roburs fond Global Impact som uteslutande fokuserar på att investera i bolag vars affärsidéer, produkter och tjänster bidrar till att uppfylla ett eller flera av FN:s 17 globala hållbarhetsmål till år 2030
Läs mer
Fler ämnen: