Sparande till barn, så sparar du bäst
Körkort, insats till lägenhet eller bara ett extra tillskott i kassan – hur vill du hjälpa ditt barn eller barnbarn ekonomiskt när det tar steget ut i vuxenlivet? Har du svaret på det är det enklare att välja sparform. Här ger Vardagsekonomen sin bästa tips om sparande till barn.
Hur sparar svensken?
Vi på ICA Banken har gjort en undersökning tillsammans med Novus för att ta reda på hur svenskarna sparar till sitt eller sina barn.
Det visade sig att:
- Föräldrar i Sverige sparar i snitt 547 kronor i månaden till sina barn.
- 51 procent började spara direkt efter födseln.
- Den vanligaste sparformen är traditionella sparkonton (46 procent), vilket tyvärr innebär att många går miste om möjligheten för pengarna att växa över tid.
Sparhorisonten avgör risken
Ett barnsparande är ett långsiktigt sparande och när du ska välja sparform tycker jag att sparhorisonten är det absolut viktigaste att ta hänsyn till, det vill säga hur länge du planerar att spara.
Ska du spara på väldigt lång sikt (cirka 20 år) kan du våga ta högre risk med pengarna. Ska pengarna däremot användas i närtid kanske du inte hinner vänta på att börsen vänder och riskera att sälja till förlust. Läs gärna mer om hur nivån på risk påverkar ditt sparande.
Fonder, sparkonto eller börsen – vad ska man välja?
När det kommer till att välja sparform tycker jag att du ska utgå från att placera pengarna på börsen, där ett bra alternativ är fonder där du får en inbyggd riskspridning. Det här förutsätter att du ska spara på lång sikt.
Vill du vara på den säkra sidan kan du välja ett sparkonto med insättningsgaranti och så hög ränta du kan hitta. Ett tips är att jämföra olika räntor på jämförelsesajter, exempelvis Compricer.
Om du väljer att spara i fonder tycker jag att du ska bygga en bas av globala indexfonder och toppa med Sverigefonder och tillväxtfonder. Nyfiken på hållbart sparande? Här hittar du min guide till att spara i hållbara fonder.
Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring för fonderna?
Utifrån skattesynpunkt skulle jag välja att placera pengarna i ett Investeringssparkonto (ISK) eller en Kapitalförsäkring eftersom man där betalar schablonskatt. Undvik däremot traditionellt aktie/fondkonto eftersom det innebär 30 procent vinstskatt.
Kapitalförsäkring
Jag skulle välja att ha sparandet i en kapitalförsäkring i mitt eget namn med barnet som förmånstagare för att jag själv får bestämma när mitt barn får ta del av pengarna. Om du väljer att öppna ett konto i barnets namn äger nämligen barnet rätt till pengarna när de fyller 18 år och är fria att använda pengar till vad de vill.
Är barnet däremot förmånstagare öronmärks pengarna barnet och är säkrade om något skulle hända dig, vilket kan vara bra.
Kapitalförsäkringen är även ett bra alternativ om du vill att ditt barn ska få pengarna vid olika tillfällen, du kanske vill ge lite till ett körkort och resten till en insats i lägenhet?
Enda nackdelen med kapitalförsäkring är att du får betala en liten riskpremie på kapitalförsäkringen. Premien bestäms av din ålder.
ISK
För dig som väljer ett investeringssparkonto (ISK) kan det vara bra att spara i ditt eget namn för att kunna ge pengarna till barnet när du själv önskar, men se till att låta de avsatta pengarna vara för att nyttja ränta-på-ränta-effekten. Sparar du i barnets namn så tillfaller pengarna barnet på 18-årsdagen.
Så här enkelt kommer du igång
Oavsett sparform vänder du dig till din bank eller institut som erbjuder produkten. Inget av kontona (ISK, kapitalförsäkring eller bankkonto) ska kosta något att teckna. Att teckna kontot kräver att du kan identifiera dig och det gör du enklast med BankID.
Checklista för dig som vill komma igång
- Ställ dig först frågan vad pengarna ska användas till - det hjälper dig att välja rätt sparform och att hålla motivationen.
- Låt sparhorisonten avgöra vilken risk du är villig att ta
- Utgå från att placera pengarna på börsen
- Glöm inte att jämföra de olika räntorna på någon jämförelsesajt
- ISK eller Kapitalförsäkring är ett bra val utifrån skattesynpunkt
- Kapitalförsäkring ger dig möjlighet att ge barnet pengarna vid olika tillfällen i livet
- Kontakta din bank eller institut för att komma igång!
Lycka till!
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.