Förläng matens hållbarhet med rätt placering
När slantarna på bankkontot börjar ta slut, behöver du få kaffemjölken att räcka några dagar extra. Fundera på hur du placerar maten i kylskåpet det påverkar nämligen hållbarheten på dina matvaror. Här kommer några tips som jag själv använder mig av.
Dörren
Det varmaste område i kylen är dörren tänk därför på att placera den mat som är minst känslig för värme här.
Gärna i dörren:
– Smaktillsatser
– Juice som inte färsk
– Vatten
– Dryck
Undvik i dörren:
– Ägg
– Mjölkprodukter
Övre hyllplanen
Övre planen håller en jämn temperatur. Placera varor som inte tål kyla särskilt bra.
Gärna på översta planen:
– Matrester som ska ätas inom någon dag
– Mat som är redo att ätas utan tillagning
– Örter
– Grönsaker
Nedre hyllplanen
Nederst i kylskåpet är det kallt. Ställ matvaror som tål kyligare miljöer.
Gärna på nedersta planen:
– Ägg
– Mjölkprodukter
– Färsk juice
– Kött
– Fisk
Grönsakslådan
Här lägger du just frukt och grönsaker. Längst ner i kylskåpet är det ofta kallt och vissa grönsaker mår inte bra av kyla. Har du plats runt några grönsaker se till att det kommer in luft annars så ruttnar det snabbare.
Jag skulle kunna spara ännu mer pengar, jag kastar nämligen alldeles för mycket mat utan att det är dåligt. Jag har dålig koll på vad som gäller med bäst före-datum. Som tur är har ICA lite matnyttig information. Läs, jag tror till och med du kan lära dig något.
Lycka till!