En leende man hemma i soffan

Pensionsspara rätt som 70-talist

Pensionsspara rätt som 70-talist

Du som är mitt i livet har goda möjligheter att se till att du får bra livskvalitet och en trygg ekonomi efter pensionen. Här är vardagsekonomen Magnus Hjelmérs bästa tips för dig som är född på 70-talet.

Vi i Sverige har aldrig varit så långlivade som nu. Bara under din livstid har medellivslängden ökat med upp emot tio år. Det betyder att du kan ha många år att se fram emot när du slutar jobba. Om du spelar dina kort rätt redan nu tror jag att du har stora chanser att forma livet efter pensionen efter dina önskemål.

Hur vill du leva efter pensionen?

Det vanliga är att månadsersättningen som pensionär blir mindre än lönen. Fundera på hur stor andel av lönen du skulle vilja ha kvar efter pensionen. Där har du din målbild.

Gå nu in på minpension.se för att se din förväntade pension. Om du har privat pensionssparande på investeringssparkonto (ISK) visas det inte i kalkylen, men du kan lägga till det själv. Du kan också prova att ändra ålder då du vill sluta jobba. Hur stämmer beräkningen med din målbild?

Om du ligger bra till vill jag säga grattis! Om det saknas en bit till målet finns det mycket du kan göra för att förbättra läget. Om du agerar redan nu har du tiden på din sida.

Så här når du ditt pensionsmål

Allmänna pensionen – här ligger den största delen av pensionssparandet. Bästa sättet att maxa den är att jobba heltid, så om du jobbat deltid under småbarnsåren kanske det börjar bli dags att gå upp i tid? Om du inte har gjort något aktivt val för din premiepension förvaltas dina pengar i AP7 Såfa, som hittills har visat sig ge bra utdelning.

Tjänstepensionen – Vissa delar av tjänstepensionen kan du oftast påverka, beroende på arbetsgivare. Du hittar en sammanställning över din inbetalda tjänstepension på minpension.se. Numera kan du logga in på din valcentral med Mobilt BankID för att byta själv. Se vilken valcentral du tillhör på konsumenternas.se. Se till att om möjligt välja fonder med låga avgifter. En fördel med att du har så långt kvar till pension är att du också kan kosta på dig en hög risk i sparandet. Även om det här ser ut som små förändringar kan det göra stor skillnad för utvecklingen i ditt sparande på många års sikt, utan att det kostar dig något extra. Saknar du tjänstepension, läs här.

Privat pensionssparande – Använd gärna en sparkalkylator på nätet för att räkna ut hur mycket du behöver månadsspara själv för att nå ditt pensionsmål. Om du inte kommit igång ordentligt med eget pensionssparande i fonder tidigare är det en bra tidpunkt nu. Då hinner både avkastning och ränta på ränta-effekten göra sitt. Du som redan har startat ett privat pensionssparande kan gratulera dig själv till ett bra val. Här är tre saker som kan vara bra att tänka på när du väljer fonder:

  • Välj fonder med låg avgift, helst under 0,5 procent
  • Om det är minst tio år tills du behöver pengarna kan du kosta på dig en hög risknivå på fonderna
  • Sprid gärna sparandet på flera fonder

Lycka till med pensionssparandet!


Vad som anges på denna sida ska inte anses som fondrådgivning, utan som tips om vad som är bra att tänka på.

Bra att veta om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.