Man läsar om fonder på laptop

Tre nya räntefonder i vår fondlista

Tre nya räntefonder i vår fondlista

Om du är intresserad av att fondspara med låg risk kan räntefonder vara något för dig. Nu har vi lagt till nya räntefonder i vår fondlista. Här får du veta mer om dem.

Vad är en räntefond?

Räntefonder är den typ av fonder som generellt har den lägsta risken. Förenklat kan man säga att pengarna i fonden lånas ut mot en ränta, på kortare eller längre tid. Man pratar därför om korta och långa räntefonder.

Den allra minsta risken har fonder som lånar ut till stater (som till exempel statsskuldsväxlar) eller stabila företag (som företagsobligationer). De ger också den lägsta beräknade vinsten tillbaka till dig som sparare. Något högre risk får man i räntefonder som lånar ut till företag med lite sämre ekonomi, så kallade High Yield-fonder. Företagen får då betala en högre ränta på lånet, vilket ger en lite högre förväntad avkastning för dig som sparar i fonden.

Den lägre risken gör räntefonder till ett bra alternativ om du sparar på medellång sikt, alltså 3-5 år. Läs gärna mer om hur ditt sparande påverkas av risknivån. Sparar du på ännu kortare sikt är det bättre att lägga pengarna på ett sparkonto. Här kan du läsa mer om vilka sparformer som passar för ditt kort- och långsiktiga sparande.

Nya räntefonder i fondlistan

Lannebo Sustainable Corporate Bond

Detta är en räntefond med hållbarhetsinriktning. Den finansierar projekt som har positiv påverkan på miljö och klimat, eller projekt av annan social nytta (bland annat så kallade gröna, sociala och hållbarhetsobligationer). Fonden investerar även i företag som bidrar på något sätt till en bättre miljö, ett friskare liv eller ett mer hållbart samhälle. Placeringarna görs framför allt i Norden och till viss del i övriga Europa. Fonden passar dig som vill att ditt sparkapital ska ha en direkt positiv inverkan på världen.

Risknivå: 2 av 7 (Låg)
Ljusgrön fond

Simplicity Global Corporate Bond

Global Corporate Bond är en bred räntefond som lånar ut till drygt 100 bolag från olika delar av världen. Ungefär hälften av fonden går till stabila företag med låga risk och hälften till företag och branscher med lite högre risk, så kallade High Yield-obligationer, som förväntas ge en högre avkastning. Fonden väljer bort bolag inom energisektorns icke förnyelsebara branscher, så som olja, kol och gas. Fondförvaltaren strävar också efter att välja in bolag som kan bidra positivt till en hållbar omställning.

Risknivå: 2 av 7 (Låg)
Ljusgrön fond

Simplicity High Yield

Den här räntefonden lånar enbart ut inom Norden. Fokus ligger på företag och branscher med lite högre risk, vilket å ena sidan innebär högre risk men å andra sidan ger möjlighet till högre avkastning. Fonden väljer bort bolag inom energisektorns icke förnyelsebara branscher, så som olja, kol och gas. Fondförvaltaren strävar också efter att välja in bolag som kan bidra positivt till en hållbar omställning.

Risknivå: 3 av 7 (Medel)
Ljusgrön fond

Intresserad att börja fondspara?

Det enklaste sättet att fondspara är att starta ett månadssparande på ett ISK. Så snart du är igång sköter det sig självt. Läs om hur du startar ett månadssparande i fonder hos oss. Om du vill se alla fonder, gå till vår fondlista.


Bra att veta om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.