svenska pengar

FAQ om sparande för studenter

I en tävling med Stammis Student handlade många av frågorna vi fick om sparande, till exempel hur man sparar smart på kort och lång sikt, till bostadsinsatsen och pensionen. Här svarar vardagsekonomen Magnus Hjelmér.

Som student finns det mycket man behöver spara till: bostad, buffert, pension och kanske också barn. Hur ska man prioritera när man har liten inkomst?

  1. Prioritera buffert för att kunna parera saker som händer utan att dra på dig lån.Satsa på att alltid ha motsvarande minst en månadsinkomst undanstoppad, gärna två. De här pengarna vill du inte ta risker med, bankkonto är bra. Jämför olika sparkonton med insättningsgaranti för att få bästa räntan.

  2. Sätt bostadssparande är som nummer två. Har du 3-5 år på dig att spara, satsa på sparkonto med insättningsgaranti. Om du har längre tid på dig än fem år kan fondsparande vara en bra idé. Jag har skrivit om riskspridning med fonder på min blogg.

  3. Om du har möjlighet är det bra att få med sparande till pension också, och till barn ifall du har. Eftersom pengarna ska växa under lång tid har du stora möjligheter att skapa en rejäl summa pengar med ränta-på-ränta-effekten – även om du bara sparar ett par hundralappar i månaden till att börja med. Här skulle jag definitivt välja ett fondsparande. Läs gärna mina tips om pensionssparande i Pensionsskolan, del 3 och sparande till barn i min artikel om sparande till barn.

Om jag har fem år på mig att spara ihop till en kontantinsats för bostadsrätt, hur placerar jag bäst pengarna under tiden?

Börsen kan gå både upp och ner. Om du bara har fem år på dig tycker jag inte att du ska gambla med de här pengarna. Välj ett bankkonto istället. Jämför olika sparkonton med insättningsgaranti för att få bästa räntan.

Fonder eller aktier – vilket är bäst att investera i? Och hur kommer man igång?

Om du ska välja aktier eller fonder beror på hur intresserad du är och hur mycket tid du vill lägga. Som aktiesparare behöver du hålla dig uppdaterad om vad som händer i omvärlden och hur det påverkar aktiemarknaden. Du behöver också följa företagens utveckling, till exempel kvartalsrapporter och pressmeddelanden.

Vill man inte lägga så mycket tid är fonder bättre, där en fondförvaltare sätter ihop en portfölj med rätt risknivå, till exempel en blandfond eller indexfond. Glöm inte att titta på avgifterna, så att de inte äter upp för mycket av avkastningen. Den ska helst inte ligga på mer än 0,2 procent. Jag har skrivit mer om indexfonder och andra fondtyper här.

Fundera också på hur stor risk du är beredd att ta med dina pengar. Din risknivå kommer påverka hur mycket ditt sparande kan öka i värde – eller sjunka. Lär dig mer i Sparskolan.

Vilket är det vanligaste misstaget man gör i sin privatekonomi?

Det är att inte föra över automatiskt till sparande. Hjärnan är inte konstruerad för rationella ekonomiska beslut, inte heller långsiktigt tänkande, vilket förklarar varför vi ogärna sparar till pensionen.

Hur tycker du man ska tänka vad gäller bolån och bostad? Kommer CSN-lånet påverka mina möjligheter att få bolån längre fram i tiden?

Mitt bästa tips är att försöka ta så lite studielån som möjligt och istället försöka jobba medan du pluggar om det är möjligt. Hur stora studielån du drar på dig påverkar dina möjligheter att få lån senare – och storleken på lån. Det bankerna tittar på är din betalningsförmåga, alltså hur mycket som finns kvar efter vardagsutgifterna varje månad.

Jag hör ofta att man ska börja spara till pensionen så tidigt som möjligt. När anser du att man ska börja spara till sin pension och hur mycket?

Fördelen med att börja pensionsspara tidigt är att du får en otrolig ränta-på-ränta-effekt. Som exempel: Om du sätter igång så snart du börjar jobba och sparar 1000 kr per månad i 45 år med 8 % per år i avkastning får du ut 4,2 miljoner. Det betyder 17 500 kr extra per månad under 20 år – skattat och klart!* Här har jag skrivit mer om privat pensionssparande.

* Exemplet är beräknat utifrån schablonskatten för ISK 2018.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Informationen på dessa sidor är endast avsedd som allmän information och utgör inte placeringsråd.

Dela