Spara pengar med rätt träning och motion
I Sverige lägger vi i snitt 8 100 kr* per person och år på idrott och motion. Med mindre pengar i plånboken kanske det här är ett område som du behöver spara in på? Det kan till och med vara så att du inte har råd att utöva den sport du vill under en period. Men träning kommer du alltid kunna hitta för en billig peng.
Fysisk aktivitet är otroligt viktigt för att minska risken för till exempel hjärtinfarkt, stroke eller kärlkramp. Vår hjärna påverkas positivt när vi tränar, vilket beror på att ämnen som motverkar depression frigörs i hjärnan. Vill du läsa mer om detta kan jag rekommendera Anders Hansens bok ”Hjärnstark”. Så, träningen ska vi absolut fortsätta med även om vi behöver dra ner på utgifterna kring den.
Dyra och billiga sporter
En del aktiviteter är helt enkelt dyrare än andra att utöva. Topplistan brukar innehålla hästsporter, hockey och olika typer av motorsporter. På den billiga sidan hittar man ofta löpning, gymnastik, orientering, innebandy eller dans.
Träning med låg budget
Om du tvingas dra ner på kostnader för din träning eller sport så är det bra om du hittar någon form av substitut tills ekonomin ser bättre ut igen. Jag har redan nämnt löpning som en billig träningsform, och på det spåret kan man testa geocaching eller appen Hitta ut.
Har du sagt upp gymkortet kan du göra funktionell träning hemma. På Instagram och YouTube finns flera bra konton som visar övningar. Alternativt kan du använda en träningsapp, exempelvis 7 min workout.
Dra ner på kostnaderna för din sport
Om du ändå bestämmer dig för att fortsätta din nuvarande sport kan det vara bra att se om du kan köpa begagnad utrustning eller om det finns Sportotek alternativt Fritidsbanken på orten kan du låna utrustning gratis. Mina andra tips för att hålla nere kostnaderna är:
- Utegymen växer till antalet – Går ofta att söka på kommunens hemsida för att hitta platser och motionsslingor.
- Delad glädje – Utövar du eller barnen en lagsport, se till att dela på körningarna till träningar/matcher med andra i laget.
- Jobbet betalar – Många företag erbjuder friskvårdsbidrag, se till att nyttja det innan året är slut.
Fakta om svensken och idrotten/motionen
Svensken la i snitt 8 100 kr på idrott och motion under 2021.
I kronor räknat så lägger vi mest på medlems- och träningsavgifter, 2 200 kr/person och år.
Män la i snitt mer än kvinnor. Framför allt på dyrare idrottsutrustning och resor med motions- och idrottsinriktning.
*Källa: Idrottsstatistik