Miniräknare på ett papper med ekonomiska siffror

Ekonomiåret 2024 – din guide till en starkare ekonomi

Det nya året är här och med ett, minst sagt, utmanande ekonomiår i bagaget har det blivit dags att blicka framåt och planera för ett mer stabilt 2024. Under det kommande året kan vi sannolikt förvänta oss att inflationen fortsätter backa, att räntan vänder nedåt och bostadsmarknaden vaknar till liv. Kanske kan 2024 bli året när det ekonomiska läget äntligen vänder? Min gissning är både ja och nej.

De positiva trenderna till trots väntar fortfarande flera följder i lågkonjunkturens spår. Oroligheter i omvärlden påverkar de finansiella marknaderna och gör framtiden svår att sia om, men det finns några saker som de flesta kan göra och tänka på för att stärka sin ekonomiska situation när vi nu äntrar det nya året.

Jag kommer här att guida och dela med mig av mina tankar och tips om hur man kan få en starkare och mer stabil ekonomi under 2024.

Arbetsmarknaden

När man går in i en lågkonjunktur ökar i regel arbetslösheten. Särskilt drabbade branscher är bygg, handel och tillverkningsindustrin.

Under 2023 har den svenska arbetsmarknaden klarat sig relativt lindrigt undan, men mycket tyder på att vi kommer att se en ökning av varsel och arbetslöshet under 2024 istället. Det är svårt att skydda sig mot varsel på individnivå men det finns några åtgärder du kan ta till för att vara mer förberedd: 

  • Om du känner dig orolig för att förlora jobbet kan du skaffa en inkomstförsäkring. Med en sådan förlorar du inte lika mycket av din inkomst, och det är ett bra komplement till det skydd du har via a-kassan, försäkringskassan och fackförbund. Dock har försäkringen ofta ett teckningskrav vilket gör att du inte kan få ersättning direkt. Du behöver oftast ha haft inkomstförsäkringen tecknad under ett år.
  • För att bli mer "stryktålig" kan du även vidareutbilda dig vid sidan av ditt nuvarande jobb för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden om något skulle hända. Känner du dig redo för att byta spår kan du också utbilda dig inom en ny bransch där behovet av arbetskraft är större eller som är mindre konjunkturkänslig. Är du ny in på arbetsmarknaden kanske du behöver ha ett mer öppet sinne kring det första jobbet – just nu är det inte läge att vara kräsen.
  • Tänk igenom och räkna på hur livet skulle gå ihop om du och/eller din partner blir arbetslös. Vilka livsstilsförändringar skulle du behöva göra för att få ekonomin att gå ihop? Ju mer du vet om din situation och vilka begränsningar du har, desto lättare blir det att agera proaktivt och vara förberedd om något skulle hända.

Byggkranar

Sparande och investeringar

Under 2024 väntar en stor förändring för väldigt många småsparare – skatten på det populära ISK-kontot höjs och omkring 3 miljoner svenskar påverkas. Höjningen ställer krav på en högre avkastning för att det ska vara gynnsamt. Utöver det kan vi också vänta oss en sänkt ränta vilket kommer påverka aktiemarknaden. 

  • För dig som sparar på ett ISK-konto innebär skattehöjningen att du nu behöver ha en avkastning på minst 3,62 % för att det ska vara gynnsamt. Betyder det att du bör byta sparform när vi äntrar det nya året? Nja, kanske inte. På lång sikt kan detta förändras igen, så ifall du vill byta sparform behöver du först väga samman de fördelar som finns med ISK innan du överger det. Däremot tycker jag att du i början av året kan se över vilket innehav du har – sparformer med lägre avkastning blir inte lika lönsamt just nu.
  • Kom ihåg att ditt långsiktiga sparande alltid ska ha en spridning mellan olika sparformer och risker. Planera din riskspridning och fördelning. Om detta redan är på plats så tycker jag inte att det är läge att göra några större förändringar under året.
  • De räntesänkningar vi ser framför oss brukar ha en positiv effekt på aktiemarknaden. Om du har intresse av aktiemarknaden kan det vara läge att vara lite på tårna. Jag tycker att 10 % av ditt långsiktiga sparande gott kan ligga i ett segment med lite högre risk. Men de här pengarna ska du i så fall vara villig se tappa i värde på kort sikt.

Hus med lägenheter

Boendemarknaden

När räntorna sänks och vi får lite mer pengar över kan vi räkna med att fler blir aktiva på bostadsmarknaden. Under 2024 kan vi förvänta oss både fler tillgängliga objekt och fler intressenter på marknaden. Men i och med att priserna stått sig ganska bra, trots lågkonjunkturen, kommer vi sannolikt inte att se några större prisökningar under 2024, däremot en större rörlighet på bostadsmarknaden. Räntelättnaden kommer också efterlängtat för alla dem som sitter med stora lån.

  • Till följd av det tuffa ränteläget har många tagit av sina sparpengar för hushållets konsumtion. Nu när räntan så småningom vänder nedåt och många får loss lite mer pengar bör man använda dem för att säkra upp en buffert och återställa saldot på sparkontot. Varför inte öronmärka det som “blir över” när bolånen går ner igen? Ett annat sätt för att öka sin motståndskraft när räntekostnaden minskar är att extraamortera med det som tidigare gått till räntekostnaden.
  • Är det dags att förhandla om bolånet, eller går du i tankar kring att binda bolåneräntan för att slippa fler räntesmällar? Fram till dess att räntan sänks är mitt råd att ligga kvar på rörlig ränta. Om du har möjlighet att följa med en bit ner så är det smart att binda först lite längre fram. Har du små marginaler och ändå vill binda snart så var medveten om att det inte är optimalt läge riktigt än. Min rekommendation är att inte binda upp sig för en lång period.
  • Är du förstagångsköpare eller har väntat på rätt läge att köpa nytt så är mitt råd att fortsätta vänta ett tag till. Räntorna kommer troligtvis att gå ner under hela 2024. Med lite is i magen kommer du sannolikt göra en bättre affär. Med det sagt, var aktiv och följ läget, 2024 kommer vi troligen se bättre förutsättningar på bostadsmarknaden. Något att ta med i kalkylen är att många bostadsrättsföreningar vars lån inte löpt ut än troligen kommer behöva höja avgifterna snart, så även om räntan sänks kan en höjd avgift “äta upp” räntelättnaden. 
Dela