miniräknare

Deklaration för student

Du som e-deklarerar utan ändringar senast 30 mars kan få tillbaks på skatten redan i början av april. Men det kan vara väl värt att göra avdrag och få mer i skatteåtebäring, även om du får vänta på pengarna till juni. Här tipsar jag om de vanligaste avdragen och vad som gäller.

När jag pluggade på universitetet berättade mina kursare att de gjort skatteavdrag för kurslitteraturen. Jag imponerades och tänkte att jag också skulle läsa på och göra avdragen nästa år. Jag kom aldrig till skott och det var kanske tur, för något avdrag för kurslitteratur får man inte göra i normalfallet. Här kan du istället läsa om lite andra avdrag som kan vara bra att känna till.

Tillfälligt arbete

Som student är det vanligt att man sommarjobbar på annan ort. Om du gör det har du rätt till avdrag för så kallat "Tillfälligt arbete”. Om du uppfyller kraven är du berättigad att göra avdrag för:

  • utgifter för måltider och småutgifter den första månaden
  • boendekostnader på orten

Kraven som ställs är att:

  • avståndet till arbetsplatsen måste vara längre än 50 kilometer
  • du övernattar på arbetsorten
  • du har kvar din ordinarie bostad på hemorten

Ränteavdrag

CSN

Normalt sett om du har lånekostnader, det vill säga betalar ränta på ett lån, får du göra avdrag för dina ränteutgifter med 30 procent. När det kommer till lånen du tar via CSN så kan du inte göra ränteavdrag. Det beror på att räntesatsen redan har anpassats till de avdragsregler som finns inom skattesystemet. För din del innebär detta att du betalar in en lägre ränta från början, i stället för att i efterhand få tillbaka pengar på skatten.

Ränta på bolån

Om du har lånekostnader, det vill säga betalar ränta på ett lån, får du göra avdrag för dina ränteutgifter med 30 procent. Du kan göra avdraget på alla typer av lån och räntan ska avse en egen skuld. Du kan göra avdrag för:

  • ränta som betalats under året
  • ränta som betalats i förskott och som avser tiden före den 31 januari året efter inkomståret

Avdraget ska vara förtryckt i din deklaration, men kolla gärna att det stämmer.

Uthyrning av bostad

Uthyrning av privatbostäder och hyresrätter beskattas under inkomst av kapital med 30 procent. Avdrag gäller för:

  • bostads- och hyresrätt: Schablonavdrag med 40 000 kronor + den del av föreningsavgiften eller hyran som avser den uthyrda bostadsdelen.
  • småhus och ägarlägenhet: Schablonavdrag med 40 000 kronor + 20 procent av hela hyresinkomsten.

Du hittar också mer info om de olika avdragen på Skatteverkets hemsida. Jag gillar framförallt Avdragslexikon för privatpersoner.

Viktigt att tänka på:

  • Ifall du kommer få skatteåterbäring, se till att du har anmält konto för utbetalning till Skatteverket i god tid. Har du funderat på att spara pengarna? Här hittar du bra tips om sparande för studenter.
  • I vanliga fall får du inte tjäna över ett visst belopp per år för att vara berättigad till fullt bidrag och lån från CSN, så kallat fribelopp. Under inkomståret 2021 och fram till 30 juni 2022, är fribeloppet borttaget på grund av coronakrisen, läs mer på CSN.se
  • Glöm inte att deklarationen ska vara inne senast måndag 2 maj! Kommer den in för sent får du betala en straffavgift på 1 250 kronor.

Läs mer om deklarationen 2022 och aktuella datum

Lycka till!

Dela